Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Monday, May 17, 2010

MCM² HAL

Uolls ader dengar tak berita pasal bayi mati tercekik fish ball kat Nursery area bangi…. sebulan lepas tak silap… Semalam kuar lagi berita pasal bayi meninggal di bawah jagaan pengasuh. Ibu mana yang tak risau.. hari-hari tawakkal jer datang ker.. kan kalo diungkitkan tak pasal-pasal..

“ Kan dah lama saya suh awak berenti.. degil…”

Sia-sia jer makan kerepek lemau… Aku tak tau la kalo Hafiy n Hadif aku tinggkan kat umah pengasuh.. Kata pengasuh cuai?.. taska pun ader gak kes-kes cenggini… Taska cuai?..kadang-kadang bawah jagaan mak bapak sndiri pun kalo dah nak jadi..jadi jugak. Ntah..tak tau.. sudahnya tawakkal to Allah je la yang mampu..

2-3 minggu lepas… Hafiy.. Haaa..yang ni kisah terjadi kat aku sendiri. Bukan nak kata org lain la.. aku ni jer contohnya…contoh yang paling dekat.. balik kerja.. opss..lupa..tak silap hari tu hari sabtu.. Ajeed dah kuar kerja.. aku ada masak mee.. bagi la makan kat Hafiy..isi dalam pinggan kaca. Ntah mcm mana silap letaknya pinggan tu pecah… suara dah kuar macam petir dah…

“Hafiyyyyyyy……….”

Satu flat gamaknya leh dengar. Bersepah kaca kat depan TV.. Aku terkam Hafiy dulu.. bawak dia jauh sket dari kaca…terus aku ke dapur ambik penyapu ngan penyodok sampah tu.. erkk..penyodok ker.. uolls panggil apa?.. bantai jer la..

Datang jer balik aku tengok dia tercongok depan kaca….tgk dia tengah sedap jer duk cuba mengigit kaca.. ..apa bayangan dia tentang kaca tu pun aku tak tahu la….. ASTARFIRULLAHHAL AZIMMM… mengucap panjang aku.. dia boleh gigit kaca tu… nasib baik tak luka bibir dia.. check atas bawah belakang depan..alhamdulillah..takder luka…nasib baik.

Lenkali kena kurung dalam bilik kalo jadi kes macam ni lagi.. tapi benda ni memang jadi pengajaran kat aku la.. lepas ni kena alert dengan benda-benda yang diluar jangkaan kita.

Sampai sekarang Ajeed tak tahu hal ni… kalo dia tahu mau berbakul-bakul aku makan kerepek lemau.

Selingan….

Yang ni thumbdrive milik aku.. pantang tersadai jer atas kabinet…mesti ilang… hampir lunyai dikerjakannya..



Ilangnya kemana lagi..kalo tak Hafiy yang main… jangan tak tau tetiba jer thumdrive ini akan bertukar menjadi pistol yang paling power bagi dia.kalah M16 kalo kena tembak... selagi aku tak buat-buat sakit atau mati..selagi tu la dia akan tembak.. dah tu nak kena ader sound effect skali.. sooooo skill lakonan aku ngan Ajeed memang mantoppppp bebb….kalo tak tahan telinga ko dgr suara M16 dia tuh…



Ada ruper pistol tak?..

2 comments:

nalhuda said...

bahaya tu..jange lah bg anak pinggan or gelas kaca.aku tak pernah lagi setakat ni...anak pun dah pandai. kalo ambik pinggan sendiri, ambik yg plastik dia punya jer...

Cik Anie said...

tu la.. hari tu dia ambik yang aku punya...