Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, December 31, 2009

Aku tersepit kat tengah-tengah nihhh.......

Sebelum balik KL hari means dah habis pantang la..ada bunyi mesej masuk....dari adik lelakiku yg no.3.

MESEJ MASUK
Kak, boleh tak aku nak pakai motor dalam 3-4 hari. Keter aku masuk worksop la tak bila boleyy siap..

MESEJ REPLY
Datang la umah abg Long ader..tanya dia..boleh kot...

Besoknya tu datangla adik aku nak ambik motor tu. Tapi sebelum dia mesej nak ambik motor tu En Ajeed dah iklankan motor tu dalam internet NAK JUAL..
Soooo hari ni dah nak masuk 3 minggu adik aku guna motor tu .. aku tak kisah la... dah takder org call nak beli.. Tetiba semalam ader org mesej nak beli motor tu. Nak pakai URGENT. Aku pun mesej la adik aku.
MESEJ SENT
Salam.. Besok petang ada org nak datang tgk motor tu.. kalo ok dia nak ambik trus... tajpela ko bawak dulu..kalo tak jadi ko pakai balik...
MESEJ REPLY
OK la..nanti besok petang aku hantar... tapi masalahnya aku takder transport la nak pi kerja..

Dah aku plak jadi serba salah...Aku pun suruhla dia mintak balik motor yg dia tolak kat adik aku yg no.4....motor tu asalnya motor yg no.3.. dia tapi dia dah tolak motor tu kat yg no.4 tuh..tapi lom habis bayar lagi.... baru skali bayar....

Yg jadi masalahnya sekarang..no4 tu dah mcm tak puas hati.. katanya dia nak bagi motor tu trus..dia nak ambik motor baru... aku sebagai org tgh rasa mcm tak sedap hatila.....harap-harap masing2 pahamla....

Penghayatan yang bagus....

Hari minggu lepas sajer bawak budak terlebih aktif ni ke tanjung gila. Mak aku pun ikut skali la.. dah alang alang sampai ke Klang singgah sini jap. Lagipun umah MIL aku dekat jer ngan Tanjung Gila.. So balik jer umah MIL aku trus gerak ke sana.



Agaknya aperla yg direnungkan Si Sarah ni. Jauh benau di fikir ni. Sampai cair eskem kat tangan. Baju terselak pun dah tak sedar. Kesian dia... bila kitaorang nak gerak balik...nangis-nangis tak nak balik lagi. Agaknya blom puas lagi kot nak menghayati laut.

Wednesday, December 30, 2009

Sajer nak tayang kancing katun...



Korang agak-agak aper erk...? kalo budak2 skrg mesti tau... aku yang dah sedikit berumur kalo nak beli menda ni agak tak sesuai la sket...aper lagi nak pakai.. nanti En Ajeed mesti cakap aku "KOYA mude" (koya tu macam perasan atau berangan la) kalo aku ambik gambo gedik2 sket mesti dia cakap gitu....tak sesuweee langsung...



Sebenarnya benda ni paling sesuai kancing kat beg...Kancing katun takkan nak pakai kat tudung.. pelik bebenorrr....

Mandi Time...

Pic yang diupload adalah selepas mandi...



Ala cayang ucuk-ucuk ibu..otek-otek ibu... tayang tejuk yer... alo-loooooo...cian dia.....tejuk er...(2X)



Begitulah diolag setiap kali aku memandikan anak-anak aku...tayang tu sayang la..tejuk tu sejuk..ucuk2 busuk2..otek-otek tu aku sdiri pun tak tau..mana aku dpt ntahhhh..... korang pun mesti ader diolog tersendiri kan....

alaaaa... malu-malu plak nak cakap....

Tuesday, December 29, 2009

Beskal Aqil

Hari tu aku cerita pasal adik dia Si Sarah tu yang lasak.. rupernya abang dia lagi ganazzzzz....ikutilah kisahnya...



Alkisah citer basikal si aqil, yg pada mulanya amat disayangi oleh tuan punyer badan
Adiknyer pun tak bagi disentuhnya, nama dah budak kan, lama-kelamaan tak kisah dah. bila dah dpt mula2 jer xcited dah lama satu2 hancus,1st skali bakul trcbut,2nd plak brek kanan kiri trcbut,3rd tpt pemijak,4th sgala wyar2 yg berhubungkait trcbut,sdgkan mak ayah dia pun x tau mnau mcmane nak bagi hancur. yg terakhir buat sekian kalinyer yg pada pendapat ibunyer si aqil blh la pecah rekod mukim batu caves yg dia dpt membuatkan plano (bahaso klate) tu menembusi besi plano. Betapa kuat tak kuatnya daya seorang kanak2 yang amat prihatin pada mainan.



Sekian Terima Kasih....

Ader saper yg mereng tak baca citer diatas.. adalah dengan bangganya aku memaklumkan bahawa cerita itu ditulis @ ditaip oleh tukang karut terkenal abad ini... Adik aku sendiri Puan Ila.....

Abang Long..

Tahun depan bulan 2 genaplah 2 thn puteraku yang sulung. Kalau tanya dia mana abang long mesti dia tunjuk diri dia.. gaya dia tunjuk tu len macam sket....dia tepuk-tepuk paha dia...nih..nih..katanya.... Ramai kengkawan tanya aku dapat bb gurl ke bb boy.. bila aku cakap boy mesti org cakap .....lelaki lagi.... dan seperti biasa gak aku balas balik.....allaaaaa Dia suuh branak lagi la tu......



Tak betul aku cakap gitu. Ada org tua cakap kalu 1st boy... pastu 2nd girl mesti lepas ni beranak lagi.. kalau dapat girl punnnn akan beranak lagi .. hinggalah dapat boy barulah dikira penutup... ehhhh...korang paham ker ni.. ker aku duk membebel sorang-sorang... takperla pahamkan jugak.



Sebenarnya nak citer pasal Hafiy jer...Sgt suka nyakat adik dia... nak-nak tang mata tu...Pastu tang paling suker kaki.. mungkin dia geram sebab kecik sgt kot. 1 tabiat yang dia takleh nak tinggal skrg angkat baju pastu gosok2 perut moncit dia... hahha..tak kira mana dia pegi kat kedai ke supermarket ke..kat mana2 jer.......nak2 time dia malu malu kucing....
Biasanya budak2 ni berubah-ubah.. bulan ni dia suke geget orng..bulan depan hilang la..timbul peel lain plak..
peel menjeling....sampai nak juling dibuatnya..peel merajuk..sampai sebatu lari konon-konon merajuk la tu..peel aper lagi erk... ermmmmm peel nak mendokonggg....peel nak naik motor..kalo tak dapat melalak-lalak...peel susun mainan..tak kira aper la janji barang yg dia nak like bantal ke pinggan ker..dia suka sgt susun sampai panjang......
Tak kisahlah aper peel dia.. aper yg penting dia dapat membesar dengan sihat dan kuat bagai Juara.. bak kata MILO..hehe..dak gitu org-org MILO..... :)

Monday, December 28, 2009

Mari Menabung

Orang kata kalau nak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau dah jadi buluh susah nak lentur balik. Kalau utk buat lemang sesuai sgtla.
Igt lagi memori kecik-kecik dulu. Sekali jer yang menabung.. tapi koreknya 2-3 kali. Mula-mula skali guna tabung kotak bedak tu..pastu mak aku bukak akaun kat bank Pertanian.. dapatlah tabung gasing sorang satu.

Bukan main besar lagi tabung Si Sarah & Aqil . Ntah mana ayahnya cari.. elok juga guna yg macam ni... susah sket nak korek balik. Bukan susah sket mmg tak leh nak pecahkan langsung. Kalau boleh pun mesti guna mesin potong besi tuh.

Saturday, December 26, 2009

Sarah yang Lasak....



Lasaknya mengalahkan abangnya... itulah perangai anak sedaraku yang sorang...


Sedar-sedar jer tercongok kat atas birai tingkap. Nasib baik tingkap tu bergrill. Kalau grill tu boleh dibuka gerenti kat atas bumbung dilandingnya. Tak sempat plak nak snap pic yang dia tengah berllunjur kat birai tingkap... baiikkkkkkkk punya pose.

Thursday, December 24, 2009

Hadif 1 Bulan

Pic ni genap 1 bulan usia Hadif. Masa ni nak pi klinik cucuk 1 bulan...



suker tgk budak tidur... tenang jer muka dia..takder masalah .. takyah pikir aper-aper.. kerjanya nangis kencing, berak..haus..tu jer....senang sungguh nak bela... tapi skali dia meraung nak susu.. huisss.. macam sakit-sakit...



Tak payah citer panjang-panjang erk.tak tahu nak citer aper.. sejak habis pantang ni macam kekeringan idea la.... tgk jer pic...

Wednesday, December 23, 2009

MUHAMMAD AISY HADIF

Alhamdulillah sumer selamat..anak mak sumer sihat...nak citer sket pengalaman bersalin kat spital Sxxxxxx
Start sakit kul 4.30 pagi 30/10/09. Masa ni dah kuar lendir merah sket-sket...
Pegi spital kul 6.00 pagi.. 6.30~7.00 tu dah register masuk.. masuk check 2 cm baru bukak...so misi suh tunggu dulu tapi ward penuh.. so tunggula kat lobi..dia pun suh la aku isi 1 borang utk sanggup tunggu walopon katil penuh.. yerla kot ader aper2 depa taknak tanggung risiko kot....dah nak sgt beranak situ sign jerla...dalam kul 9.30 gitu misi pun terbuakak lah hati nak kasi aku baring atas tilam..mungkin dia kesian kot tgk aku lama tercongok kat lobi tgk org kuar masuk...
Dalam kul 10.30 dia panggil balik.. check line dah buka 4 cm.. pastu trus nak tolak dalam bilik bersalin...
rehat situ jap..sakit baru sikit-sikit.. dalam kul 11.30 gitu baru sakit betul... misi tu kata "dah sakit betul nak bersalin baru tekan loceng yer....".... aku pun angguk jer.. tak kuasa nak cakap banyak....kul 12.30 baru aku tekan loceng.... masuk la segerombolan misi-misi yang sgt berdedikasi tuh.....bersama doktor pelatih sorang...3..4 .. kali teran..kuarla MUHAMMAD AISY HADIF



Nama : Muhammad Aisy Hadif
Lahir : 30-10-2009
Hari Lahir : Jumaat
Masa Lahir : 1-08 min Tengahari...
Berat : 3.25
Panjang : 49
Ukur Lilit kepala : 3.4...

RINDUNYA

Rindu sgt rasanya kat blog ni.. namun ape daya masa mmg tak mengizinkan. Kalo ader pun masuk tgk chatbox jer... Errmmmm... aper nak tulis erkk.... cam blank jer otak bila bukak blog nak edit post ni.. padahal pic melambak-lambak.. sampai muntah nak pilih mana satu nak masuk dalam blog...

Apapun.. pada kawan-kawan yg sudi jengah blog ni walopon dah tahu mmg takder new entry terima kasih banyak-banyak..

cow dulu la.. bateri tak penuh lagi.. tunggu battery penuh baru boleh tulis citer .... skrg mmg betul-betul blank.. kerja banyak nak kena settle... 2 bulan tinggal bayangkan la... pastu pikir plak mana nak tinggalkan si kecik tu.... abang takper la leh antor taska.. adik tu kecik lagi.. risau lak ... paham jerla kat taska ni byk budak... takut lak jadi aper-aper yg tak diingini.. mintak jauh la..

ok la... cincau dulu...korje..korje.....