Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Saturday, October 31, 2009

SENYUMAN CERIA SI COMEL CONTEST!

STICKY MOOD....UTK N3 TERBARU SILA SCROLL BAWAH YERRR...

Buat julung2 kalinya, SMILEYKIDZ ingin menganjurkan
ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Hadiah yang ditawarkan adalah:
Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50
So apa tunggu lagi???

Sertai online contest ini sekarang. :)
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.
Cara2 penyertaan?
  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
  • AMARAN: no link back will be disqualified
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.
  • Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:

  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
  • Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
  • Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
  • Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
  • SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
  • SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
  • Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

Contoh gambar senyuman ceria si comel adalah seperti banner contest ni.Ceria kan senyuman tu?Tapi sebab anak sendiri so automatik disqualified. ha ha ha. SO apa tunggu lagi??Jangan tunggu lama lama .. nanti lama lama.. langsung terlupa buat entri ....

INILAH SENYUMAN CERIA SI COMEL SAYA....

Nama : Muhammad Aisy Hafiy Bin Yazid
Umur: 1 Thn 8 Bulan

Inilah senyuman paling ceria sicomel saya. Pic ni dipilih kerana saya rasa pic ni istimewa sgt sebab pic nilah satu-satunya yang boleh menjadi pengubat rindu disaat saya terlalu merindui dia.. bila tgk pic ni terubat sket rindu saya kat dia...kerana buat masa ni Hafiy takder kat sini (dgn saya). Dia kat kampung bersama nenek , tok ayah dan cik su dia...insya allah seminggu lagi kami boleh jumpa.. dan saya boleh agak yang dia akan lebih ceria bila jumpa kami dan adik barunya.....ermmmm.tak sabar rasanya.... saya harap Hafiy boleh menang...Gud Luck untuk anak Ibu..

Wassalammmm....................

Wednesday, October 28, 2009

4 Nov 2009....

Buat masa ni masih larat berblogging.. siap masuk contest lagi. dah 2 contest aku join.. sumer pasal si comel la....

kalo ikutkan hari ni genap 40 minggu 2 hari kandungan aku.. mcm tak logik je... dah terlebih due.. sepatutnya duenya 25/10 hari tu.. ntah-ntah aku silap kira kot..

Kalau dalam masa 10 hari ni aku tak bersalin lagi... 4/11 aku kena masuk ward...
ermm.apelagi kena paksa la..org kata sakit wooo kalo kena paksa yer ker...

saper ader pengalaman kena paksa bersalin... camner proses dia... boleh kongsi tak...?

Tuesday, October 27, 2009

Hancock- Dior Sunglasses Kununnn....

Citer pasal spec mata ni buat aku tersengih-sengih senyum sensorang.

Camni citernya.. khamis lepas member Ajeed ader pi China atas urusan bisness...Dia pi dalam 4 hari jer... ahad lepas dia balik. Sampai jer umah member tu pun tepon la dia.. katanya dia dah selamat sampai malaysia..alhamdulillah...

Aku tanya Ajeed..

Aper ole2 yg dia beli kat awak....?
Dia beli spec mata....
Fuyooooo.... bergaya dgn spec mata la pasni..

Lepas tu Ajeed trus godek google.. cari pattern spec mata yg katanya member dia beli kat dia tu la....




Cantik.. trus dia teruja dgn spec mata tu...
Besoknya.. tak sabar lagi pi kerja jumpa member dia tu..

Malam tu................sajer aku nak tanya

Camner rupa spec mata tu...cantik tak?
Aper la Din tu.... spec mata naik motor tu dia beli.... yg besar tu... igt yg mcm dalam internet tu..bole pakai jalan-jalan tu....takperla tunggu saya ader motor besar leh la pakai....
hehe... tunggu awak beli Harley Davidson ntah bila... pakai buat WELDING jer,....


ni la ruper spec tuuuu . besar gedabak.. tertutup separuh muka aku...



Takper biar saya jer pakai... ok perrrrrrrrrrrrrrrrr?



Pstt : Hidung saper yg kembang smangkuk tuuuu?

Monday, October 19, 2009

Berita dari Kampung...

Boleh kata tetiap malam aku pastikan sebelum tido mesti kena cakap ngan Hafiy dulu..
Perkara yang wajib aku dengan dari mulut dia..

Dia baca ABC
Dia baca 123..
Dia buat bunyi kucing... (mi yoummmmm)
Dia buat bunyi tiger..( Aummmmmm)
Dia buat bunyi ayam...( Kok..kok..)

Lepas dengar sumer tu baru aku boleh tido dgn nyenyaknya..
Skrg lagi byk benda yang dia blajar..
Makan takyah cakap.. sampai pipi dah tumbuh telor...sumer dia bedal.. muruku yg masuk angin pun dia hantam... jambu kayu yg masam tu dia boleh habiskan 1 biji...
Kulit plak makin hangus... main jer kerjanya..
Dah pandai solat... siap angkat takbir.. baca doa lagi.. sujud,, rukuk.. sumer nenek dia yg ajar...



Semalam dia blajar 1 benda baru lagi.... basuh "berak" sendiri..
nenek dia perati dari jauh jer... lepas tu nenek dia basuh balik la..takkan nak biar gitu jer.. mana nak cuci.. tapi dari situ kita boleh tgk camner dia blajar nak basuh "berak"..

Setia Menantimu Sayang....

Hari ni usia kandungan aku 38 minggu 5 hari dan hari ni jgk masuk hari ke-6 aku cuti...maknannya cuti bersalin aku burn gitu sajer 6 hari.. tapi tak kisahlakan janji aku leh rehat sepuasnya.

Kalau Hafiy dulu usia 38 minggu 5 harila dia lahir.. yang ni tak tahu lagi bila..takperla... ibu tetap setia menunggumu sayang...lagipun ibu dah stanby sumer.. tinggal angkut bawak masuk keter je...
Baju, lampin, kain barut perut, stokin, sarung tangan sumer yg abg Hafiy punya.. baju pun ibu beli 2 helai jer.. tunggu lepas pantang nanti baru ibu tambah ok....



Yg paling istimewa...kain barut perut, lampin & bantal yg bakal sayang guna ni adalah yg pernah ibu guna dulu... soooo bayangkan dah 32 thn bnda ni tersimpan rapi....saper sangka sampai anak ibu pun boleh guna pakai benda yg sama.....
Harap-harap sehari dua lagi kita bleh jumpa la sayang.. ibu dah tak sabar nak jumpa ngan abg long....& semestinya tak sabar menanti kehadiran permata hati ke-2 ibu.....



Psttt: Lain sgt ruper Hafiy.. maklum la dekat 3 minggu dia takder depan mata...

Saturday, October 17, 2009

Ayooo Ammaaa Appppaaaaa...yilek Pociiiiii

Malam tadi tepat jam 12 malam.. selepas selasei sudah dam dam dum bunyi mercun dan percikan bunga api .....mesej henpon ku berbunyi..

Sape memalam buta nak mesej aku ni......

Mesej berbunyi....

HAPPY DIWALI....
MAY THIS FESTIVAL OF LIGHT'S BRINGS U HAPPINESS & JOYNESSS...

Ayoyoooo.. ini org mmg tak reti-reti tau... sebelum ni dah lapanploh kali dia call..tiap kali dia call aku cakap...

WRONG NUMBERRR....

itu pun tak paham ke.... nak aku guna bahasa urdu ker haper..kan aku cakap sepatah haram pun takder org paham........tak paham-paham betul la...

Wednesday, October 14, 2009

Dah Hilang Serinya..

Tajuk cam gerun jer... aper yg hilang serinya..?.. bukan pengantin tau.. tapi aquarium my hubby.. Ikan dah byk mati...yg tinggal pokok jer makin lebat..



Ikan gapi dulu byk sgt .....skrg sekor pun tak tinggal..kenal tak ikan gapi ni yg macam mana... ader gak tambah ikan baru tapi tak lawa la..



Neon tetra pun sama..tak hidup satu pun.. jenis ikan hiasan jer kot sebab tu dia tak tahan lama.



Ikan kecik ni 1 yg istimewanya tak perlu nak susah pasal makanan. Hari tu masa raya dekat 2 minggu cuti.. Hubby aku letak jer makanan yg macam ragi ni 2 bijik.. tahan sampai balik.. soooo...lepas ni kalo nak pi mana-mana takyah risau pasal nak bagi makan ikan lagi..



Tersangatlah ketandusan idea...;p

Tuesday, October 13, 2009

Ishh.. Takutnya..

Perasan tak... Gigi Hafiy ader taringla....hehe.. Hafiy jgn jadi Raja Bersiong dah....Gaya sengih tu dah lain macam ibu tgk... tapi sebab ader kopiah kat atas kepala tu... sejukkkkk skit hati ibu....

Monday, October 12, 2009

Macam-Macam Jadi Skrg nih...



Tak tahu nak kata sebab aper.. hukum alam ke.. peringatan Allah Taala ke.. ataupun hanya perubahan pada bentuk geografi bumi... ntah la.. tapi yg pasti ancaman ini sedikit sebanyak memberi signal pada kita supaya sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku. Kalo kita tgk negara sekitar kita sumer dah kena bencana.. Padang Indonesia dengan gempanya.. Vietnam dengan ributnya.. Filipina dgn banjir besarnya...Malaysia.. nauzubillah.. mintak jauh dari segala bencana..



Pastu plak dapat email dari member... lagi la buat aku risau.....
Bismillah Allahummasolli' alamuhammad wa'alaalimuhammad
Salamun 'alaikum

Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Coba lihat Al-Qurâan! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qurâan dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt.

Demikian ayat-ayat Allah Swt tersebut: 17.16 (QS. Al Israaâ ayat 16): Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.

17.58 (QS. Al Israaâ ayat 58): Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).
8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutny a serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya. Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutnya.

Ini tentu sangat menarik.
sumber; eramuslim iyyakanaqbudu waiyyakanasta' in ihdinassirotolmusta qim

Nak sahih lagi boleh refer kitab tafsir...

Friday, October 9, 2009

Syoknya....Tapi rindu

Dah seminggu Hafiy kat kampung... syok giler berdua-duaan ngan hubby.... balik kerja leh melending atas sofa... tapi rindula...... bila boleh balik kg ni... rindu sgt kat Hafiy.. tiap malam kena dgr suara dia .... disebalik kerinduannn... ader gak syoknya....


Mainan Hafiy takder sepah-sepah lagi.... elok jer tersusun rapi....


Kalo dia ader.... kasut pun dia bwk kat hall.... kira ok lagi la.... boleh kita ambik kasut tu balik tapi yg tak tahannya kalo..................
.
.
.
.
.
.
.

ABC ni disepah..dicabut-cabut..part ni ibu paling tak suka.. boleh megrin ibu tau... kencing manis toksah cakap la....

Tapi ibu sanggup buat sumer tu.. kemas balik apa yang Hafiy sepahkan.. asal Hafiy ader depan mata ibu.... sebab saat ni ibu betul-betul rindukan Hafiy.... (air mata dah meleleh ni)....
kalo boleh saat ni..ibu nak Hafiy dlm pelukkan ibu... kalo bukan dlm pelukan pun ibu teringin bancuh susu Hafiy.... atau mandikan Hafiy....

Ntah.. tetiba boleh ter 'emo' plak...

Thursday, October 8, 2009

Rambutan...

Teringin plak nak makan rambutan... masa gi check up semalam.. ader org jual rambutan..3 henggit skilo.. tapi tak masak sgt... tak beli la... kat pasar malam ader ker erkk..

Padahal musim buah hari tu 1bonet aku bawak dtg sini... adik aku 1 bonet.....tak puas-puas lagi makan erkkkk?... dush skali kat pipi... adoiiiiii....
Ada buah salak lagi...
Buah dokong pun ader...
Durian... toksah cakap...
Nenas pun ader..... tapi baby nenas la... manisnyaaaaaaaaaaaaaa.... walopon kecikkk
Pic ni dah lama kat hendphone.. baru hari ni kuar dlm blog.... nampak sgt aku rajin update blog ni kan?

Pasal Kancil Haritu

Saper yang pernah baca blog ni mungkin igt lagi pasal aku cari keter kancil untuk ayah aku hari tu... Sebelum puasa seminggu adik aku bawak keter tu balik. Nasib baik jumpa yg ok.. ambik masa jugakla nak cari yg ok... alhamdulillah..sumer dah settle.. selagi tak settle...selagi tu la aku tgk Ajeed tak duduk diam...





Asalnya dapat RM5300.... tahun 199 puluh barapa ntah... plate WEP xxxx .. lama gak kan?.. kenala dgn regenya..tapi setelah di make up, repair..tukar gearbox dari manual ke auto.. cat sumer baru.. mahal plak tu cat tu.. siap ader lip lap berlian lagi hehe.... jadinya total habis RM8700..tu termasuk tukar nama.. renew road tax insuranse skali...dah jadi mcm keter baru plak...bawak pun sedap jer

Balik raya hari tu Ajeed try bawak... sedap plak... siap pesan ngan adik aku lagi. pagi-pagi sebelum jalan mesti check air... balik hari tu Ajeed pun ajarla adik aku macam mana check minyak hitam... pastu Ajeed tanya :


Ajeed : Adik check kotak air mana?...
Adik: Ni.. (sambil tunjuk tangki air untuk wiper.)

soooo selama ni pagi-pagi dia check air untuk wiper.... hehe....bijak sungguh adikku...
bila check meter.. dah 3000km jalan.. punyala jauh perjalanan diorang kat kampung tu...
Senang hati ku.. kalo ader hal malam buta.. takderla sibuk nak nyusahkan org...

Wednesday, October 7, 2009

Lontong Hubbyku

Hari jumaat lepas... teringin sgt nak makan lontong yang along a.k.a akak Ajeed yg sulung buat... serius aku cakap sebelim ni mana aku suka ngan lontong ni.. buat pun tak penah.....terus call Ajeed cakap teringin nak makan lontong yg macam buat masa pagi raya hari tu.... Ajeed kata.. takperla.. nanti beli barang..balik kerja dia buat..



Balik jer kerja..singgahkedai runcit sat.. beli sumer bahan... malam tu sementara tunggu Ajeed balik aku prepare siap-siap.potong sayur. goreng tauhu n tempe... balik jer kerja ketua chef terus masak dapur... nasi himpit aku rebus siap-siap..sebab nak tunggu sejuk ambik masa gak kan... 1 pek jer.. tu pun tak habis...
alhamdulillah... siap meratah lagi...

Tuesday, October 6, 2009

Rindunya Kat Ustaz AH

Apa yang pasti bukan Ustaz Akhill Hayy tapi Ustaz Aisy Hafiy...skali tgk mcm popuan pun ader si Hafiy ni.. ader gak org yg tgk pic dia tanya popuan ker lelaki... hari tu pakcik kat sebelah umah siap panggil Hafiy kakak lagi....kakakkkk....?... abg la.....

Babahnya punya kopiah.. dia yang pakai...
Wajah Kesayangan Hamba...

Thursday, October 1, 2009

Jom Kira Duit Raya....

Part ni ibu yg paling suker.. nampak sgt ibunya mata duetan kan...

Raya dah sudah.. kira duit raya la plak.. Untung kan jadi budak kecik jaman sekarang mesti dapat byk duit raya. Kalo nak banding ngan kita dulu kala.. jauh beza.. yer la dulu camne.. kat kg biasala.. 20 sen tu kira dah banyak.. paling banyak pun diorang bagi 50 sen... suker ya amat la tu kalo dpt 5 posen.. bila dikira sumer duit raya yg dapat.. total RM10 ringgit... uiii...byk tu.... siap pegi kedai runcit beli jajan lagi ..pastu air gas.. gitu la beraya zaman dulu-dulu.

Tapi budak skrg jauh bezanya.. skrg mana ader dapat 50 sen.. 20sen jauh skali.. paling koman pun dpt 1 henggit.. tu pun kalo dpt sehinggit... mukanya tak hepy jer...

allaaa singgit jer... siap sound depan2 lagi...

Tahun ni bukan Hafiy jer dapat duit raya....babah Hafiy pun dapat tau... ibunya jer yg takder org nak kasi...
ermmmm.. siapa lah kite kan.... (sambil cebik mulut).....

Jom kira duit raya Hafiy....




not 50 ader 5 keping..
not 10 ader 2 keping...
not 5 ader 3 keping...
not 1 ader 26 keping...


soooo... pandai-pandaila total sendiri....
ho..ho.. pakcik kayoooooo....


Terima kasih kak Roza.... nanti ibu simpan dalam SSPN yer... (tetiba teringat iklan SSPN).....