Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, February 27, 2009

Status mata Hafiy..

Sajer nak update pasal mata Hafiy.. Hari tu dia mcm sakit mata kan.. aku ader citer kat sini.. semalam Kavy tanya status mata Hafiy.. Kavy ni silent readerku yg paling setia..kalo ada award silent reder paling ngetop mau aku bawak kuar award tu bagi kat dia..hehe

Tahik mata masih byk kuar lagi..naknak bgn pagi..lumayan betulll.... nasib baik bengkak dah kurang sket..




alohhh comelnya anak ibu nguappp... ermm..nganga luas lagi nakkkk..........

Padahal baru jer bangun tido nihh.... buktinya..rambut serabai..tahi mata sekilo kuar..lom cuci muka...ibunya sibuk nak ambik gamboo.. nasib baik babahnya tido lagi..kalo tak,...

aloo lo..lo..tgk muka dia kesian kan?... dia yg buat muka kesian.. kacik2 dah pandai saiko erkk??
Kalau aku taruk eyemo tu ok ker..? elok ker utk budak?

Thursday, February 26, 2009

Apa yg ku rasa...?

Sekarang aku rasa mcm apa yg aku rasa masa mula-mula aku peknen dulu.. igt lagi..penat giler.. hari-hari penat..balik kerja genti aku tersadai kat depan tv.. nak habis magrib baru aku terhegeh-hegeh nak solat.. aku muntah kurang tapi bau-bau yg harum like perpium, shower gel aku takleh bau.. busuk ya amat...

NOW...today..
aku rasa mcm tu kembali.. smlm balik kerja aku siapkan makan malam.. trus makan then trus tido.. aku tak larat..

Tapi lom sah lagi.. aku lom test lagi..biasanya beli yg senang dibaca...senlum tu lupa nak cakap ni kali ke3 aku rasa keletihan ya amat.. 1st dulu masa sebelum Hafiy lahir.. 2 bulan gugur.. bulan ke3 free then masuk jer bulan ke4 terus lekat....


Masa mula-mula jer kita rasa letih sket..kalo ikut pengalaman aku..4 bulan pertama aku letih giler tahap cipan.. masuk jer bulan ke5..segar bugar.. tapi aku jenis yg tak suker borsolek..masa ngandung Hafiy dulu aku langsung takleh pakai krim muka.. mungkin sebab tu la sampai skang ni aku tak suka nak bersolek bagai ni. elok jugak.. tak perlu beli brg make up byk-byk.. tepek jer bedak baby ...
1 lagi bab stretchmark.. aku takder sumer tu.. agaknya kulit perut aku tebal kot...tapi yg aku ader..kulit jadi hitam-hitam.. nasib baik lepas bersalin sumer tu hilang... kat leher sama gak.. kalo org tgk muka aku masa tu ruper org tak mandi stahun ..tak sental daki.. padahal hari-hari aku tonyoh ngan span.. tapi aku takleh pakai sabun la.. org kata "mandi kuba" .. kat bawah ni bukan perutku okkkkk... ni kembar kot...


Kalau korang peknen dlm masa 9 bulan tu brapa kali korang scan... org kata slalu scan tak elok ..yer ker... aku dulu masa ngandung Hafiy ader la 4 kali aku scan.. biasa la... aku bukan saja kena rujuk klinik desa spital besar skali aku kena hadap.... semak kepala takyah citer.. dah la sebulan kena ngadap misi mintak jarum 4x sari...kul 10 mlm kena mintak jarum lagi... huuu... seksa la kalo ngandung kena kencing manis.. aku pun heran naper aku kena...


Saat paling tak dpt dilupakan time aku masuk bilik branak..fuhhh... dalam hati aku.. Ya Allah..cepat la branak..cepatla branak.. tak tahan lagi.. tu sebab baru 4 cm aku dah masuk bilik branak... tapi utk next ni aku tak nak gi spital awal-awal..siksa... masuk blik branak awal pun taknak.. aku rasa berpuluh kali kena seluk.. ya Allah ..branaknya tak lagi...sepanjang aku dlm bilik branak aku rasa lebih lebih dari 10 org yg masuk nak meneran trus kuar... cepat giler..aku jer... 7 jam dalam tu...huiss..taknak lagi masuk awal next time...
Bila dah kuar...alhamdulillah..sumer slamat.. branak gak aku...


sedar tak sedar.. dah pun besar anak aku..suka sgt tgk dia membesar depan mata kita kan..dari pandai senyum sampaila skrg ni....tapi yg kat bwh ini bukan anak aku
Ini lah dia putera kesayangan hamba... encemmmm kannnn?....... stahun 18 hari....



Wednesday, February 25, 2009

Kasi can nak berangan jap....

Kalau la aku ader anak popuan kan aku nak decorate bilik dia cenggini.. ok taak? mana lagi cun... yang ni ke..

Atau yg ni....


Huissss.... berangan tak sudah-sudah....

Nasib baik aku tak claim...

Aku ader gi klinik hari tu kan.. pasal mata Hafiy tu.

Aku: Akak saya nak bil erkkk...
Bdk klinik: Atas nama saper kak..?
Aku: Akakla ....

alih-alih aku tgk kat bil tu nama Hafiy .. taklehla nak claim..walopon RM35... harus diclaim..byk gak tu.. tapi takpela..dia silap dgr... mls nak bising ngan budak tu...

TODAY...

Aku: Thila.. kak sal buat aper dlm meeting room?
Thila: Call clinik...
Aku: Naper?

Thila: Kot ader org claim atas nama dia utk org lain.. maksudnya claim utk anak ker... pastu amount betul ker idak.. then betul2 sakit ker..atau sengaja mintak cuti...pastu dia nak bagi WARNING LETTER

hah egkooo... nasib baik aku tak claim yg Hafiy hari tu.... kalo tak sia-sia jer.. 1 point aku dapat...senang la dia nak pecat aku....

Suspendoooo..la....

Mungkinkah Hafiy nak JADI ABANG LONG erK?... aku lom check ngan pengetes tu lagi tapi dah telebih tarikh ni.. bulan lepas piyek aku 12/1... maknanya hampir 2 MINGGU LEWAT oooowwh hepynya kalau betul la.. sama-samala kita tunggu sampai ujung bulan ni... suspen tolll la........

Kalau dpt bb gurl cute camni kan bestttt............berkenan betoolllll.....tapi kalo laki pun tak kisah.. Hafiy ader geng nak wrestling.... huiss.. cam ye-ye plak aku ni.. kalo beriya sgt biasanya takder..hehe

Tuesday, February 24, 2009

Pelik betul ....

Ada gak manusia pokok...?...mcm² la.. dunia akhir zaman semuanya muncul.
eeee ngeri campur geli la.. tpi kesian gak kat dia.. dia tak minta pun jadi mcm ni..

Sebelum pembedahan

Selepas pembedahan


Sunday, February 22, 2009

Naper dgn mata Hafiy erk?

Aku tak tahu apa kena ngan mata dia.. kalau sakit mata mesti biji mataa tu merah...tapi yg merah dan bengkaknya kelopak mata.. Kesian kat dia merenget malam2..garu matanya.. maybe gatal ya amat..berair plak tu.... pastu paginya mesti kuat tahik..besar giler.. aku tya adik aku..dia suh aku sapu dgn susu badan kat kelopak mata tu.. tadi gi klinik doc bagi ubat sapu

see.. sakit mata ker ni? atau alahan...kan merah kat klopak jer..

Berair jer mata Hafiy... tapi tetap senyummm

Masa kat klinik ngan babah dia...

Masa ni dia dah mula merengek-rengek



Ziarah Arwah Bini Cik Rapi..

Kiranya arwah ni kawan pada FIL. Meninggal malam semalam kul 8 . Katanya sakit Barah Usus. Spital dah takleh buat apa2.. Akhinya ajal sampai. Meninggal kat umah dia... 2 hari sbelum tu my huby ada gi jenguk dia kat umah.. tapi dia tido.. Moganya rohnya tenang di sana.. ..dari-Nya kita datang..pada-Nya jualah kita pulang.. AlFATIHAH ................. aminn..

Van dah sampai.. mayat sedang di sembahyangkan...

Dah siap sembahyang.. sedia bertolak ke Tanah Perkuburan Sungai Besi untuk disemadikan...

Friday, February 20, 2009

Hidupku yg Simple...

Best gak cuti hari jumaat ni.. boleh lending2 betulkan urat yg tersimpul 14 nih.. aku tgk parking kat bawah pun kosong jer.. org len kerja kan hari ni..ajeed pun kerja....tinggal aku ngan hafiy jer....hehe

Aku tgk Hafiy lena plak tido.. tapi nak tido bukan main susah lagi... bangun kul 10..tido balik kul 1pm...jenuh nak suruh dia tido..akhirnya tido gak

Lama gak hafiy tido dah kul 3 lom bangun lagi..

Inilah masanya aku nak hapdate blog.. tanpa ganguan Hafiy.. kalau tak dia yg sibuk nak hapdate skali

Kain 1 bakul lom settle lagi..rasa malas plak... part yg paling tak suker lipat kain...robot leh lipat kain ader ker erk..?

Pagi tadi makan mihoon jer...dah rasa lapar balik ni.. harus aku masak ni...

Tanpa lengah lagi aku ke dapur..aku kena settle sebelon hafiy sedar.. tahu jerla anak jantan sorang suker benar tolong aku kat dapur.. tgk la.. pagar tu pun tak yah nak tutup... bukti hafiy tido tu...

TV pun aku tak bukak... takyah bazir letrik kalo tak tgk...kalo dibukak tv ni..celik la mata hafiy..

Kusyuknya Hafiy tido..gaya apa lak nak... nih.... spiderman ker?..


Masak dah siap simple kan...terung n pucuk ubi celur.ambik kat umah mak mertua... mmg betul2 pucuk la pucuk ubi ni..kalo beli kat kedai bukan pucuk namanya... daun tua...
Budu harus ada... ermmm......kalo ader doyan lagi sedap masuk jer dalam budu. digaul rata,... patahkan lada taik burung.... perah asam lmau sket.....fuh... 3 pinggan wajib...

Dan lauknya ayam goreng sajerrr... besttt.. simple jer kalo makan semulut.. kalo ader mulut my huby... takleh la cenggini..
Inilah dairi hidupku utk hari jumaat yg mulia ini.... elok jer siap makan maka Hafiy pun bangun.. aper lagi.. kerja membelek blog pun tergendala... laptop pun kena tutup...
chau cin cau..................

Thursday, February 19, 2009

Thank Q ibuamjad...

Dapat anugerah ni sebab byk membebel kat blog Ayu.. Thanks a lot .. Walaupun berkongsi mata dgn niza lisa... moga ikatan ukhwah antara kita berpanjangan... tapi masalahnya saya takleh pass anugerah ni kat pengomen2 saya yg lain. Saper2 yg pandai cara nak display tukang komen yg paling ngetop... bab ni saya tak celik skit.. plss saper yg tahu sila tunjuk ajar... tunjuk ajarku sifu.... promo sket

Tuesday, February 17, 2009

Aduan Terbuka buat KKM

  • RIMAS, PANAS, SESAK, NAK MUNTAH, PENING.. bila aku pegi Klinik Desa Sungai Ramal. Tolong la tuan-tuan besar yg handle pasal klinik desa turun padang tgk mcm mana situasi Klinik Sungai Ramal ni .. terutama hari senin (hari utk budak kecik). Budak kecik lagi lah.. dlm keadaan yg kurang selesa gini.. melalak-lalak la.. Dah la ekon nya takder.. ruangnye sempit lak.. org yg dtg plak.. beratus-ratus. Org yg dtg pagi terpaksa sambung petang.. yg petang ni plak berdoyong-doyong dtg. Bayangkan aku yg dtg petang dlm kul 1.30.. settlenya kul 5...masa aku dtg tu org yg pagi dah bertimbun tunggu kat depan pintu klinik.. pastu time pintu bukan masing-masing berebut nak masuk.. tolak menolak pun ada..persis budak darjah 1... padahal sumer mak budak.. bapak budak pun ader.. tolong bini masing2 ambik no... kalau tak sebab cucuk 1 thn aku tak pergi.. tahu la free.. tapi keseleasaan kena ambil kesah jugak.. KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA... pls take note :
  • Klinik sempit tapi pesakit ramai (takleh pasang ekon ker.. takkan budget utk fasilities Klinik Desa krajaan pusat tak bagi)..
  • Ubat tak cukup stok... (mahal sgt ker rege ubat Krajaan ni)
  • Misi sumer OK.. walopun merah padan muka..still senyummm.. (boleh puji la.. tapi diorang pun masing2 mengeluh sebab kena kerja sampai habis no giliran .. sampaila 5.30 )
  • 1 lagi bab nombor giliran.. masih guna manual ker?..takder yg canggih sket... senang2 jer org yg dtg lewat boleh overlap.. (antara alasan yg fofulor... nak masuk kerja balik ni.. dah lambat..boss marah.. piirahhh.dah ko tahu nak dtg checkup cuti jer la... kalo tak.. gi swasta jer..1 lagi yg aku dgr smalam..anak dah berak... (yg ko tau anak ko berak tu apsel tak gi tukar pampers jer.. nak jugak jumpa misi dulu.. cinabeng tooolll la)

Hafiy pun terkezut tgk org ramai-ramai ni..


Ni baru suku org yg aku ambik gambar ni.... sumer berdiri..tak tahan panazz



Muka Hafiy dah merah padam.. mcm pakai blusher plak...pastu nak dukung jer..tak nak duduk...

Sempena Hari Lahir Hafiy yg pertama..

Aku ader cakap nak jamu pulut kuning kat budak-budak n mak budak kat Taska Hafiy.. aku tak pasang niat pongg.. sajer-sajer jer..ni la percubaan pertama aku buat pulut kuning..dgn bantuan sepupu aku.. ok la.. senang je rupernya buat pulut..cewahhhh.......

lauk rendang daging.. (daging dlm sekilo stgh)..ngam2 tak membazir

ni jer yg tinggal..,,hehe sebenarnya byk lagi lebih kat dapur..aku buat 3 kilo..byk giler..tak reti bajet

Aku bungkus kecik2 dlm 50+++ bungkus.. ala ciput2 jer.. buat rasa jer

jajan n guler2 pun ada..