Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, January 29, 2009

Merah itu Ongggg maaaa.........

Balik dari kerja hari ni mcm biasa la berkurung ngan Hafiy kat dalam umah. Leka dok mlayan Hafiy aku dgr org ketuk pintu umah.. biasanya aku takut nak bukak pintu umah kalo ader org ketuk... hehe aku akan ngintai dulu ikut tingkap saper yg dtg.. aku takut kena pukau.. takut wooo.. sedar-sedar sumer brg kita serah kat dia...rupenya auntie depan rumah yg ketuk. Dtg bagi angpaw & limau 3 biji. Tq auntie..Gong Xi Fa Chai... Pandai auntie kire erk.. ngam2 sebijik sorang limau.. hehe...

Auntie ni mmg suker sgt ngan Hafiy.. suker dok menegur Hafiy..slalu kalo jumpa dia..

" manyak bulat woo mata bibi.. bibi..bibi (baby) ... manyak muka bapak woo.. "

itulah diolog yg dia slalu ulang.. 10X jumpa pun itu jer ayat dia... Takperla janji auntie hepy loooo..


Wednesday, January 28, 2009

Hampeh tolll la..

Kalau dia yg tukang ambik gambar..hampes... ntah aper-aper.. kkita siap pilih backgroud sikit punya lawo..sakura lagik...aku plak gian nak tayang tudung ekin...layan jer la gambar blurr ni...


Banyak betul kerja Hafiy skang..

Pagi-pagi sebelum mandi masuk dapur masak dulu.. ngalah ibu dia..mula-mula tu bila ibu panggil dia tahu plak dia takut ..siap nyorok lagi..lepe mata kita..huiss..tgk la

lepe = Leka la.....











Auuu Cak...

Pagi-pagi dah ngacau ibu n babah dia..pagi takderla pagi 9-30 gitu hehe... biasa la hari minggu nak bangun lambat weii.hari-hari bangun awal gi kerja.. hari minggu masa yg ditunggu utk balas dendam..tapi subuh ttp subuh beb...








Mcm yg dijanjikan..

Hafiy makan eskem... sedap bebenor.. lambat sket bagi terus jerit... ikut perangai saper ni erkk?...
tgk la mulut dia..comot.. nak lapkan dia marah.. aku nak lap jer dia trus ternganga... igt nak bagi eskem..mcm² la Muhammad Aisy Hafiy ni...








Hari yg boring

Kat ofis takder kerja.. Buang karan jer aku bangun pagi-pagi hari ni..Dari pagi tadi aku dok godek blog aku.... Nowww.. status aku BORING GILER TAHAP CIPAN.....

Kalo aku kat umah leh main ngan si kenit tu.. lahai rindu bangat kat Hafiy.. smalam kemain lagi dia hepy makan eskem kat Mines.. part paling aku suka bila dia mintak eskem.. dia punya jerit mintak eskrem tu satu mall tu leh dgr. Nanti mlm aku upload pic dia tgh makan eskem.. satu muka comot.. budak1st time dpt makan eskem..gitula..

Tuesday, January 27, 2009

Aku takleh jadi menantu contoh la..

Kalau bab lain aku boleh berkompromi. kalo masak jer skali dgn mak meertua kat dapor tu.. aku memang fail terus..E+++++... Aku baru jer siap masak utk makan tengahari.. Dah siap..curik masa hapdate blog jap..


Nilah sebab utama aku malas nak masak kat umah mak mertua aku.. weollss tak satu kepala. aku mmg paham sesangat. biasa la uollsss..org tua ader penyakit plak tu.. sumer nak kurang..garem kurang..gule kurang..minyak kurang.. kalo tak cukup sumer tu tak sedap la weii..


Tapi aku tak tunjuk protes kat depan dia tau.. nanti org kata kureng asemm plak kan.. hilang la titttle menantu contoh plak kang...dia ilang jer aku masuk kan aper yg kurang..mcm tadi dia masuk skit jer minyak nak wat sambal.. dia takder jer cepat-cepat aku tambah minyak.. pastu aku curik tambah garam skit..barula ader kickkk... hehe... bab lain dia ok..tapi kalo bab masak.. tak boleh... makan mesti nak sedap kalo tak..tak lalu gueee....


aku skrg dah jadi ratu makan.. kalo dulu berat aku 39~40 (area tu jer..cekeding giler)..tapi skang 48~49..hambik kooo.. aku pun tak tau tang mana naik.. perut kottt............. uwaaaa.. aku tak nak... dah nak habis sbotol aku pakai pati halia ni..nampak cam biasa jer.. tak surut pongggggggg....kuar masuk jamban ada la......tolooonnnnnnnnnnnn.....................

Monday, January 26, 2009

Takder yg menarik.........

Cuti raya cina aku kat umah mak mertua aku jewww.. so nak snap itu ini takderla...almaklum la... over kangg..lain lak jadinya... takderla citer bergambar ya..
Aku nak bagi gambaran la serba sikit erk..kalau aku tak hapdate mender ni rasa cam lonely jer...sempena cuti raya cinna ni 2 family jer balik ... pagi tadi kak idah a.k.a kakak ipar aku buat nasik ayam.. sodaapppp....
malam ni aku kat sini lagi..so boring la..diorang dah balik.. besok pagi my huby n pak mertua aku nak gi mancing..tinggal kami bertiga.. aku, hafiy n mak mertua aku... aku curik masa kejap nak update my blog.. ntah aper ogtua tu pikir.. ....
so ginila jadinya... menantu contoh la katakan...kui..kui..contoh ke? jawab ya mak...

Friday, January 23, 2009

Kisah Hari Ini : Lucu yg tak berapa nak lucu..

Kisah pertama berlaku pagi tadi..
Tiba-tiba muncul annneeeey (indiana the joones la).... kat pintu ofis...tanpa sign jer muncul...
anneeey : Ada oder McD ?....
Member Admin : (Terpinga-pinga).. Mc D.?.. saper order... ?
anneeey : Azlin.. no tepon 03 *** bla..bla..
Member Admin : (Terpinga-pinga).. Azlin..saper. ni bukan no. tepon sini ni. Tempat lain kot

tetiba dia boleh jerit kat member..
anneeey : dtg la dekat sket.. kenapa nak takut.. saya banyak kerja ni...

member tadi pun dengan malunya menjawab
Member Admin : Bukan malu. tapi yer ke kat kat sini?
anneeey : Ini Dxxxx Mxxxxx kan?
Member Admin : ye Dxxxx Mxxxxx... cuba saya tgk alamat dia..
anneeey : Saya dah lambat ni..
Member Admin : ini bukan alamat Dxxxx Mxxxxx... DUNHAM BUSH la....
anneeey : sini punya guard tido ker?

then india tu trus blah.. tanpa say sorry pun.. agaknya dia malu kot.. dah la cakap kuat.. nengking org.. then salah alamat pulak tu...aku rasa mau dia marah kat uncle guard nanti.. huis ader gak org gini...org mlayu kata takder adab....

Kisah kedua..baru sat tadi..sebelum tea break.. uncle cina..tauke stationery.uncle ni plak terlebih peramah..kalo dia dtg ofis ..sampai pantry nuuuun jauh di sinun leh dgr suara dia....simple jer citer dia

Uncle cina : Minggu depan cuti hari wilayah yer..
Member Admin : tak tahu la.. sini slagor..tak tau pun bila cuti wilayah
Uncle cina :oo yala.yala. sini slgor..ok.ok.sambil gelak besar sampai merah muka..SELAMAT HEPY NEW YEAR..

huis uncle ni selamat lagi hepy lagi.. mana satu nie...
neway dariku for member cino-cino nie.. GONG XI FA CHAI... ANGPOW MARIII........

Wednesday, January 21, 2009

Aku nak marah pun tak jadi

Bila dia buat muka kesian dia..trus turun ke bawah mood nak marah aku.. pepagi dia dah mula mengaktifkan diri.. celik mata jer trus nak panjat sana sini.. mana tak marah dah lewat nak gi korje....sajer jer aku pakaikan baju mlayu nak tido smalam.. nampak cam lelaki mlayu terakhir gitu kann.....

weolls biasa lepak, makan, tido, lipat kain...segala mcm lagi la, kat depan tv jer..so jgn terkezut la kalo tgk toto, bantal, kuda laut, bakul kain, tarbus kat dlm pic ni hehehhehe..bukan aper..aku elejik tido dlm bilik... rasa cam tido dlm guo jer....lomeh den..ntah aper kena.. sejak lepas pantang trus rasa cenggini...

Gumbiranye...

1st time aku dapat award.. sukernya.. dari ayu a.k.a ibuamjad.. ecited la..nak tepek kat ner erk...?..tak..tak... nanti aku nak buat slideshow... tapi baru dpt 2.. nanti byk bolehla buat slide show.. pastu aku nak bagi kat saper plak award nie.. ader ker org nak timer award dari aku ni..takperla..aku bagi kat sumer followers aku.. (monolog tadie tu-cuba baca dgn gaya dan intonasi yg betul..baru dpt rasa feel ).. hehe..neway.tq for ayu coz jadi org yg pertama bagi award kat kita.

Citer org nyanyuk....

Citer ni smlm punya citer. My huby suh aku beli kuih ni.. then aku beli la kat kantin tempat kerja aku. Kata my huby kuih ni sedap... korang tau aper jadi ngan kuih tu.. pagi besok tu plak aku baru terperasan kuih tu masih dalam beg aku.. kalau tak buka beg gerenti aku bawak balik lagi kuih tu...dah basi punnn.. my huby pun satu.. tak nak ingatkan aku.. serius aku cakap la.. lately ni kuat benar nyanyuk aku.. ader 3 kemungkinan aku cepat nyanyuk:

  1. Aku suka makan kepala ikan.. tambah ikan selar kuning..goreng plak garing2.. fuh sedap tu.. krukkk..krukk..ngan otak-otak skali aku telan. Tapi my huby cukup tak suka kalo aku beli ikan halus mulus ni... dia suker mkn ikan yg besor2..mcm tuan dia gak..kui..kui..
  2. Aku slalu minum air yg dah dicroboh oleh semut.. aku kadang tak nampak gak semut-semut halus ni.. mata pun dah 2nd hand. Kadang2 dah setengah gelas baru prasan ader semut.. nak tak nak minum jer la.. aku buang la semut tu.. baru minum.. hihi...
  3. Yg last ni ..mungkin yer la... maklum la..umur pun dah masuk alam 30 sen dah.. trasa dekattt jer ngan alam 40-an... tua dah aku..anak baru sorang baru nak masuk stahun... aper nak buat..saper suruh kawin lambat.. aku kawin pun umur dah 28.. maklum jerla aku ni pemalu miow..mioww.... dapat laki pun via cyber.. suami cyber hehehhe.... dah tu dekat nak masuk 2 thn baru dpt anak..jenis yg kureng subur.. tak cukup baja organik hihi....

ni la ruper kuih yang dah basi tu.. aku simpan kat dalam peti ais pagi semalam.. lupa plak nak buang...ptg ni baru ingt. (nampak cam elok lagi kan aku tak belek pun..sayang nak buang membazir..... nyanyuk lagi.....hari ni aku beli lagi utk ganti yg smalam...jgn lupa lagi dahhh.....

Tuesday, January 20, 2009

Aduii......

sakitnya.. jerawat tumbuh dlm lubang idung.. siap tumbuh mata lagi.. mau tak sakit woooo..... besar tu.. Tak sampai hati plak nak tayang lubang idung kat sini.. hehe
kalau la huby aku baca entry ni:
GERENTI.....dia cakap
awak nie..citer pasal tumbuh jerawat kat lobang idung pun nak suruh org tau....

aku dah boleh agak aper dia nak cakap... aku tunggu..... mlm ni dia baca...

Monday, January 19, 2009

Pic Lama...

Godek punya godek folder lama² jumpa la pic ni..
  1. Pic ni diambil masa mula² aku kerja kat sini. Skrg dah tahun ke 8 aku kat sini..
  2. Yang aku pakai tu uniform kerja k.. kasut BATA lagi
  3. Pic ni gak aku kasi kat Ajeed via email masa tgh giler² chat ngan dia
  4. Ajeed terpikat & kawin ngan aku sebab pic ni la.....
itu jerla nak cakap....

Aku Ngantuk...

keja takder... aku ngantuk..bos plak ader kat blakang..perut sakit..2 kali dah gi toilet.. penangan LOSYEN MUJARAB PATI HALIA...
HELP MEEEEEEE !!!!

Yg ni aku tak tau la plak...

ifrom my email....

SEDIKIT KONTRA !!! (Tapi bukan bermakna setuju dgn Yahudi Naknatu LLah)Sendiri mau ingat !!! bukan tak sokong perjuangan rakyat Palestin , tapi ada kesilapan mereka dalam memperjuagkan Islam dan pengamalan Islam dalam diri mereka sendiri. Sebab tu semakin mereka berjuang semakin Islam Terhina.
Ini telah didedahkan oleh seorang pemberita dari Indonesia; Beliau membuat rumusan ''MENGAPA ALLAH TIDAK MENANGKAN PERJUANGAN RAKYAT PALESTIN"

  1. Mereka sangat cuai dalam mendirikan rukun iman yang utama iaitu Solat, malah pemimpin2 mereka sendiri sangat tidak menitik beratkan amalan UTAMA dalam ajaran Islam ini.
  2. Pengamalan Syariat ISLAM amat longgar. Sepatutnya dalam keadaan cemas dan ditindas oleh orang kafir (Yahudi) mereka sepatutnya banyak bermunajat kepada ALLAH dan melakukan ibadah khusus secara berjemaah.
  3. Pergaulan bebas tidak terkawal.
  4. Remaja mereka terdedah dan terlibat dengan gejala social. Ketagihan arak agak berleluasa.
  5. Sangat tidak berstrateji dalam melawan musuh. Dengan rakyat yang tidak Mukmin mereka kekurangan senjata untuk melawan musuh yang mempunyai senjata yg canggih.

P/s: Berbillion ringgit kita dah habis untuk bantu mereka tetapi kenapa masih begitu juga keadaannya. Mari kita bela mereka dalam bentuk spiritul bukan material.

Ya tak ya gak erkkk...

Sunday, January 18, 2009

Pi Taman..

Sebelum tu singgah makan rojak & cendol sat.. org area bangi kajang mesti kenal pakcik rojak ni,,..alaaa yagng niaga depan skolah seksyen 7 tuuu.. sedap gak la..


Susah nau nak ambik gambar ngan Hafiy


Ekceli tudung ni baru beli semalam,... coba-coba nak pakai..tgk org lain pakai lawo jer.. 8 hengget jer kat pasor malam..

Hafiy nak berkawan.. dia pandang jer budak ni.. budak ni pun asik pandang jer dia..


Lupa nak bawah kasut Hafiy.. cian dia jalan...slow-slow.. sakit kaki...
kitoraang balik dekat kul 7....dekat jer ngan rumah... kuar pun dah lewat..kul 5.. kalu hafiy leh jalan leh lama-lama sket..

Saturday, January 17, 2009

Tak jumpa jalan kuar ker ????

Hafiy ni pun satu, kalo ibu n babah dia makan sibuk la dia nak join skali... tapi dia mana leh duk atas kusi.. tempat peberet dia bawah meja hehe..










Masuk boleh... nak kuar terkial-kial

video

kite cuba dulu erk...

dah beli dah Losyen Pati Halia Mujarab tu..22 hengget... malam ni kita nak pakai.. gerenti panazz giler...

Hafiy pun nak pakai gak

caiyokkk!!!!!

Sedaya upaya nak naik atas kerusi.. last last....











Ye.ye..Hafiy berjaya....

Suker!!!

Hari sabtu & ahad adalah hari bersama family. Mcm-mcm perangai dia nak tunjuk kat ibu dia..maklumlah sepanjang hari kat taska jer... Suker tgk reaksi Hafiy kalo kena kejar... ginilah gayanya kalau dia nyorok.. lahai.... takder tempat sesuai sket nak nyorok ke sayang... ???

Thursday, January 15, 2009

Bayangkan Untuk Seketika

Wahai Saudara Islam Ku
Anak ini mencuba untuk menyelamatkan Ibu nya yang dalam keadaan kritikal
Bayangkan apa yang sedang dipesan oleh Ibu nya sebelum dia menghembuskan nafas terakhir. Bagaimana kah perasaan anak ini dan apakah keadilan yang diharapkan akan membuka mata dunia? Pejamkan mata Anda buat seketika serta bukakan hati sudah tentu kalau boleh Anda ingin menjadi sesaorang yang akan bangun dan membela nasibnya.










"Ya Allah!! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah....... . turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Libanon, hancurkanlah rejim zionis..amin. ...."> > (Lalu bacalah surah Al Fil / membayangkan kehancuran tentera Yahudi - dengan Izin Allah) Surah al fil:

Manusia Terlaknat !!!!

Siap boleh posing dengan banggernya...



REJIM ZIONIST.. KAU SEMEMANGNYA KEJAM !!!!!!!!!!!!!!!!

Ya Allah.....!!!

Aku betul² tak sanggup tgk budak kecik yg jadi mangsa... tak tertulis dgn kata² perasaan aku buat masa ni...diorang ni manusia ke binatang..takder perikemanusiaan langsung....

aku betul² emo buat masa skrg ni.. wajah hafiy muncul kat pikiran aku.. kalaau salah sorang tu anak kita?.. aper perasaan kita erk ???


mesti dia cakap..sakit mak..sakitttt......


aperla nasib aku...


belum sempat kenal dunia....


Siapakah akan membela aku...


Selamat tinggal dunia....
INILAH KEKEJAMAN ZIONIS................