Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Tuesday, July 14, 2009

Fenomena kene tindih... Kepercayaan dan Kebenaran..

(sajer nak share pengalaman rakan)-dipetik dari email aku..

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni.... ...betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada...nampak benda-benda pelik-pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) .....

Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu...adalah dalam 3-4 kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi tak boleh gerak...kadang- kadang geram, sebab tak boleh gerak.. ...lepastu 5 minit baru boleh gerak....aku dulu pun takut... memang ingat kena hempap dah... lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku tau kebenaran dia.... ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara ). ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogic paralysi s) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage....otak akan bagi tau badan kita suruh rehat...so, badan kita kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kita pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) sahaja yang on....kiranya screensaver lah atau hibernate...

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state.. ..tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika. ..before otak activate balik....memang menakutkan tapi benar....

tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang- kadang partial atau sebahagian sahaja...tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc....

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucination s (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik) , visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..)

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat)
4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla-bla
5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extreme sangat contoh aku ni)6. orang yang ada penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap dengan hantu. Kau orang lagi hantu sebenornye. ....... tapi kalau kau orang yang terutamanya kaum lelaki tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek bini janganlah kau orang baca ayat Kursi tu..nanti terbakar pulak bini.. bacalah Alhamdulillah! !!!

5 comments:

ArPeGGiOS said...

he he he....

tak pernah kena camtu...

khairul onggon said...

Ini mmg kebenarannya dari segi saintik hehe.. tapi camana klu kena tindih, nampak si makhluk tu?

Cik Anie said...

miza- kita penah gak kena... mcm lumpuh gitu rasanya..

khairul- kalo mcm tu mmg benda tu ada la.. hehe..takutt

minna minna said...

selalu kene. letih rasanya biler kene cenggini..

Cik Anie said...

betul tu.. sebab kita guna tenaga masa kita cuba nak gerakkan badan kita