Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Friday, May 15, 2009

Ader saper-saper penah buat camni tak...

Gini kisahnya.. malam tadi dalam kul 1-15. Hafiy tetiba bangun menangis sambil kepala dongak atas pastu nangis tak kuar air mata. Aku dah mula panik. Takut pun ada.. Ajed cuba pegang dia tapi still sama.. pujuk pun tak jalan tetap dengan gaya sama.. kaki melonjak-lojak.. mata pandang atas.. Aku mula baca aper yg terlintas kat fikiran aku masa tu.. baca ayat kursi jer la..berulang-ulang.... Dalam 5 minit gitu.. aku cuba letak dia atas tilam.. sambil baca ayat kursi lagi..lama kelamaan slow skit bunyi tangisan dia... Aku cuba cakap dgn dia.. "Hafiy.. ni ibu.. ni babah..hafiy tak kenal ker... ".. seminit kemudian dia senyap.. terus dia peluk bahu aku....dalam hati tak putus baca ayat kursi...

Pagi tadi aku cerita kes ni kat pengasuh dia... katanya ader benda mengacau la tu.. aku pun dah agak dah... sebab aku penah dgr citer nak cam budak kena sampuk ni senang jer..kalo dia nangis tak kuar air mata..pastu kepalanya dongak kat atas... Pastu pengasuh Hafiy tu siap bagi petua lagi lenkali kalo terkena gitu BUKA SEPENDO PAKAI KAIN BATIK THEN MASUK KAN HAFIY KAT DALAM KAIN TU.....

Ader sesaper yg penah dengar atau penah cuba petua ni. Atau ader petua lain bolehlah kita kongsi bersama.. Takut woooooo... tgk cara dia nangis... malam tadi aku yg menangis dulu..kuar masuk bilik pikir cara nak stop dia menangis..

Kalo sesaper ader petua lehla kita kongsi bersama.. .TQ...

6 comments:

nenekrock said...

ermmmm mcm pelik pengasuh tu org jawa ke kak..mklumla org jawa ni byk nauuuu petuanya mcm nenek ely kat kg perak nun...kalo akk x yakin akk amlkan ayt kursi je kk byk2 dgn 3 kul

Cik Anie said...

tu la.. tak pasti plak dia jawa ker.. tapi tgk muka ader gaya jawa.. ni 1st time jadi..tu panik giler

Na Shari said...

Ish...Tak payah ikut la kak...cam tak mesuk dek akal...

Kat nursery Na...Memang dah ada air Yassin dari Darussyifa...KAlau ada budak (Terutama baby) nangis macam tu, kitorang just sapu air Yassin tu kat muka dia...then, campur air Yassin tu dalam susu...

Akak pun boleh buat sendiri...Letak 1 botol air, then, baca yassin, ayat kursi dgn tiga Qul...Insyaallah budak stop nangis...

Ada satu lagi petua dari ustaz...Kalau baby tak stop nangis gak...Akak ambik garam dengan lada hitam, baca ayat kursi dgn tiga Qul, tabur kat sekitar rumah...

Sekadar berkongsi pengalaman...

Cik Anie said...

tq na.. akak pun tak tergamak gak nak cuba.. nanti nak buat sebetol mineral besar tu.. stanby...insya allah apa yg kita buat tu lebih afdal kan...

[-suziey-] said...

ish petua mane tuh..dh xyah buat..tu sume bole membawa ke bida'ah..dosa besa tau..ala aQeel pn kadang cenggituh..dia mimpi buruk la tuh..dokong dia pujuk2 n bc ayat kursi..jgn biar dia baring sorang..peluk je..smpai dai reda..insyaAllah xde ape..berserah pd Allah..

Cik Anie said...

itulah..dgr pun mcm serammmm jer...