Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Tuesday, February 10, 2009

Ada idea tak...

Camner nak pelbagaikan nasi bubur Hafiy.. Alih-alih nasi + kentang + Ayam yg dihiris nipis + Kalo ader bayam @ kangkong + Stok ayam.. 1 lagi nak tanya stok ayam ni.. tak kira la maggi atau knorr atau aper brand lagi.. elok tak untuk budak ni?..kesian tgk dia makan nasik resepi yg sama setiap hari... lately ni mcm dia tak nak makan.. mcm jemu... makan tu makan la..tapi sikiiiiittttt sgt.. kalau dulu tgk dia makan suker.. bertenggek kat lutut kita sampaila nasik habis... kalau dia main jauh sket pun dia dtg balik cari kita sambil nganga mulut..nakk..nak... skrg ni... kita kena kejar dia.....ermmm saper ader idea share² la erk ? TQ

8 comments:

eye10 said...

adoi..anak gue x moh makan..mkn pape pn takat 2 kali suap je..pastu xmoh dh..skrg ni bergantung ngan susu la..dh la susu mahal woo..kiok bapak dia..leh bg idea balik cemana nk wat anak makan?

Cik Anie said...

Hafiy ni bagi aper sumer dia makan.. cuma skrg mcm tak brapa nak makan.. kalau dulu 1 mangkuk..skrg 1/2 dia makan..utk malam.. siang byk.. takper la dia tak nak makan...janji sihat.. tapi buatla aper2 makanan yg dia suker.. biar dia tertarik nak makan... beli buku pa & ma mungkin ada kot..

DeLLa said...

try la bg puri buah2an...
macam epal ker, pir ke,
tak pun gini..ayam tu grg ngan myk zitun/mentega..then baru siat2 halus..masukkan dlm bubur. bleh jgk letak mentega/myk zaitun dlm bubur yg tgh2 panas tu..
rase nye bab pati aym maggi/knorr tu..elakkan la..sbb tu sume bhn perasa tau..

Cik Anie said...

tq,,.. idea yg bernas .. nanti kita cuber goreng ayam dgn mentega.. pastu tabur atas nasi.. pasal kiub tu pun kita rasa tak elok sgt.. tapi sbb nak sedapkan lagi nasi...kena stop la lepas ni..

arpeggios said...

yer pati ayam tuh mmg tak elok tuk bebudak. byk perasa.apple & papaya boleh blend jgn hancur sgt campur bubur.kasik ada rasa manis. pastu boleh gak buat sup ayam atau daging.bila suap 2 kali bubur 1 kali sup. selang2.

Cik Anie said...

kesian hafiy.. dah byk pati ayam tu saya taruk... tak nak la taruk lepas ni

Ietams said...

ye la, stok ayam tu tak elok bg kat baby

Cik Anie said...

kesian hafiy.. sorry fiy..