Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Thursday, December 31, 2009

Aku tersepit kat tengah-tengah nihhh.......

Sebelum balik KL hari means dah habis pantang la..ada bunyi mesej masuk....dari adik lelakiku yg no.3.

MESEJ MASUK
Kak, boleh tak aku nak pakai motor dalam 3-4 hari. Keter aku masuk worksop la tak bila boleyy siap..

MESEJ REPLY
Datang la umah abg Long ader..tanya dia..boleh kot...

Besoknya tu datangla adik aku nak ambik motor tu. Tapi sebelum dia mesej nak ambik motor tu En Ajeed dah iklankan motor tu dalam internet NAK JUAL..
Soooo hari ni dah nak masuk 3 minggu adik aku guna motor tu .. aku tak kisah la... dah takder org call nak beli.. Tetiba semalam ader org mesej nak beli motor tu. Nak pakai URGENT. Aku pun mesej la adik aku.
MESEJ SENT
Salam.. Besok petang ada org nak datang tgk motor tu.. kalo ok dia nak ambik trus... tajpela ko bawak dulu..kalo tak jadi ko pakai balik...
MESEJ REPLY
OK la..nanti besok petang aku hantar... tapi masalahnya aku takder transport la nak pi kerja..

Dah aku plak jadi serba salah...Aku pun suruhla dia mintak balik motor yg dia tolak kat adik aku yg no.4....motor tu asalnya motor yg no.3.. dia tapi dia dah tolak motor tu kat yg no.4 tuh..tapi lom habis bayar lagi.... baru skali bayar....

Yg jadi masalahnya sekarang..no4 tu dah mcm tak puas hati.. katanya dia nak bagi motor tu trus..dia nak ambik motor baru... aku sebagai org tgh rasa mcm tak sedap hatila.....harap-harap masing2 pahamla....

Penghayatan yang bagus....

Hari minggu lepas sajer bawak budak terlebih aktif ni ke tanjung gila. Mak aku pun ikut skali la.. dah alang alang sampai ke Klang singgah sini jap. Lagipun umah MIL aku dekat jer ngan Tanjung Gila.. So balik jer umah MIL aku trus gerak ke sana.



Agaknya aperla yg direnungkan Si Sarah ni. Jauh benau di fikir ni. Sampai cair eskem kat tangan. Baju terselak pun dah tak sedar. Kesian dia... bila kitaorang nak gerak balik...nangis-nangis tak nak balik lagi. Agaknya blom puas lagi kot nak menghayati laut.

Wednesday, December 30, 2009

Sajer nak tayang kancing katun...



Korang agak-agak aper erk...? kalo budak2 skrg mesti tau... aku yang dah sedikit berumur kalo nak beli menda ni agak tak sesuai la sket...aper lagi nak pakai.. nanti En Ajeed mesti cakap aku "KOYA mude" (koya tu macam perasan atau berangan la) kalo aku ambik gambo gedik2 sket mesti dia cakap gitu....tak sesuweee langsung...



Sebenarnya benda ni paling sesuai kancing kat beg...Kancing katun takkan nak pakai kat tudung.. pelik bebenorrr....

Mandi Time...

Pic yang diupload adalah selepas mandi...



Ala cayang ucuk-ucuk ibu..otek-otek ibu... tayang tejuk yer... alo-loooooo...cian dia.....tejuk er...(2X)



Begitulah diolag setiap kali aku memandikan anak-anak aku...tayang tu sayang la..tejuk tu sejuk..ucuk2 busuk2..otek-otek tu aku sdiri pun tak tau..mana aku dpt ntahhhh..... korang pun mesti ader diolog tersendiri kan....

alaaaa... malu-malu plak nak cakap....

Tuesday, December 29, 2009

Beskal Aqil

Hari tu aku cerita pasal adik dia Si Sarah tu yang lasak.. rupernya abang dia lagi ganazzzzz....ikutilah kisahnya...



Alkisah citer basikal si aqil, yg pada mulanya amat disayangi oleh tuan punyer badan
Adiknyer pun tak bagi disentuhnya, nama dah budak kan, lama-kelamaan tak kisah dah. bila dah dpt mula2 jer xcited dah lama satu2 hancus,1st skali bakul trcbut,2nd plak brek kanan kiri trcbut,3rd tpt pemijak,4th sgala wyar2 yg berhubungkait trcbut,sdgkan mak ayah dia pun x tau mnau mcmane nak bagi hancur. yg terakhir buat sekian kalinyer yg pada pendapat ibunyer si aqil blh la pecah rekod mukim batu caves yg dia dpt membuatkan plano (bahaso klate) tu menembusi besi plano. Betapa kuat tak kuatnya daya seorang kanak2 yang amat prihatin pada mainan.



Sekian Terima Kasih....

Ader saper yg mereng tak baca citer diatas.. adalah dengan bangganya aku memaklumkan bahawa cerita itu ditulis @ ditaip oleh tukang karut terkenal abad ini... Adik aku sendiri Puan Ila.....

Abang Long..

Tahun depan bulan 2 genaplah 2 thn puteraku yang sulung. Kalau tanya dia mana abang long mesti dia tunjuk diri dia.. gaya dia tunjuk tu len macam sket....dia tepuk-tepuk paha dia...nih..nih..katanya.... Ramai kengkawan tanya aku dapat bb gurl ke bb boy.. bila aku cakap boy mesti org cakap .....lelaki lagi.... dan seperti biasa gak aku balas balik.....allaaaaa Dia suuh branak lagi la tu......



Tak betul aku cakap gitu. Ada org tua cakap kalu 1st boy... pastu 2nd girl mesti lepas ni beranak lagi.. kalau dapat girl punnnn akan beranak lagi .. hinggalah dapat boy barulah dikira penutup... ehhhh...korang paham ker ni.. ker aku duk membebel sorang-sorang... takperla pahamkan jugak.



Sebenarnya nak citer pasal Hafiy jer...Sgt suka nyakat adik dia... nak-nak tang mata tu...Pastu tang paling suker kaki.. mungkin dia geram sebab kecik sgt kot. 1 tabiat yang dia takleh nak tinggal skrg angkat baju pastu gosok2 perut moncit dia... hahha..tak kira mana dia pegi kat kedai ke supermarket ke..kat mana2 jer.......nak2 time dia malu malu kucing....
Biasanya budak2 ni berubah-ubah.. bulan ni dia suke geget orng..bulan depan hilang la..timbul peel lain plak..
peel menjeling....sampai nak juling dibuatnya..peel merajuk..sampai sebatu lari konon-konon merajuk la tu..peel aper lagi erk... ermmmmm peel nak mendokonggg....peel nak naik motor..kalo tak dapat melalak-lalak...peel susun mainan..tak kira aper la janji barang yg dia nak like bantal ke pinggan ker..dia suka sgt susun sampai panjang......
Tak kisahlah aper peel dia.. aper yg penting dia dapat membesar dengan sihat dan kuat bagai Juara.. bak kata MILO..hehe..dak gitu org-org MILO..... :)

Monday, December 28, 2009

Mari Menabung

Orang kata kalau nak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau dah jadi buluh susah nak lentur balik. Kalau utk buat lemang sesuai sgtla.
Igt lagi memori kecik-kecik dulu. Sekali jer yang menabung.. tapi koreknya 2-3 kali. Mula-mula skali guna tabung kotak bedak tu..pastu mak aku bukak akaun kat bank Pertanian.. dapatlah tabung gasing sorang satu.

Bukan main besar lagi tabung Si Sarah & Aqil . Ntah mana ayahnya cari.. elok juga guna yg macam ni... susah sket nak korek balik. Bukan susah sket mmg tak leh nak pecahkan langsung. Kalau boleh pun mesti guna mesin potong besi tuh.

Saturday, December 26, 2009

Sarah yang Lasak....



Lasaknya mengalahkan abangnya... itulah perangai anak sedaraku yang sorang...


Sedar-sedar jer tercongok kat atas birai tingkap. Nasib baik tingkap tu bergrill. Kalau grill tu boleh dibuka gerenti kat atas bumbung dilandingnya. Tak sempat plak nak snap pic yang dia tengah berllunjur kat birai tingkap... baiikkkkkkkk punya pose.

Thursday, December 24, 2009

Hadif 1 Bulan

Pic ni genap 1 bulan usia Hadif. Masa ni nak pi klinik cucuk 1 bulan...



suker tgk budak tidur... tenang jer muka dia..takder masalah .. takyah pikir aper-aper.. kerjanya nangis kencing, berak..haus..tu jer....senang sungguh nak bela... tapi skali dia meraung nak susu.. huisss.. macam sakit-sakit...



Tak payah citer panjang-panjang erk.tak tahu nak citer aper.. sejak habis pantang ni macam kekeringan idea la.... tgk jer pic...

Wednesday, December 23, 2009

MUHAMMAD AISY HADIF

Alhamdulillah sumer selamat..anak mak sumer sihat...nak citer sket pengalaman bersalin kat spital Sxxxxxx
Start sakit kul 4.30 pagi 30/10/09. Masa ni dah kuar lendir merah sket-sket...
Pegi spital kul 6.00 pagi.. 6.30~7.00 tu dah register masuk.. masuk check 2 cm baru bukak...so misi suh tunggu dulu tapi ward penuh.. so tunggula kat lobi..dia pun suh la aku isi 1 borang utk sanggup tunggu walopon katil penuh.. yerla kot ader aper2 depa taknak tanggung risiko kot....dah nak sgt beranak situ sign jerla...dalam kul 9.30 gitu misi pun terbuakak lah hati nak kasi aku baring atas tilam..mungkin dia kesian kot tgk aku lama tercongok kat lobi tgk org kuar masuk...
Dalam kul 10.30 dia panggil balik.. check line dah buka 4 cm.. pastu trus nak tolak dalam bilik bersalin...
rehat situ jap..sakit baru sikit-sikit.. dalam kul 11.30 gitu baru sakit betul... misi tu kata "dah sakit betul nak bersalin baru tekan loceng yer....".... aku pun angguk jer.. tak kuasa nak cakap banyak....kul 12.30 baru aku tekan loceng.... masuk la segerombolan misi-misi yang sgt berdedikasi tuh.....bersama doktor pelatih sorang...3..4 .. kali teran..kuarla MUHAMMAD AISY HADIF



Nama : Muhammad Aisy Hadif
Lahir : 30-10-2009
Hari Lahir : Jumaat
Masa Lahir : 1-08 min Tengahari...
Berat : 3.25
Panjang : 49
Ukur Lilit kepala : 3.4...

RINDUNYA

Rindu sgt rasanya kat blog ni.. namun ape daya masa mmg tak mengizinkan. Kalo ader pun masuk tgk chatbox jer... Errmmmm... aper nak tulis erkk.... cam blank jer otak bila bukak blog nak edit post ni.. padahal pic melambak-lambak.. sampai muntah nak pilih mana satu nak masuk dalam blog...

Apapun.. pada kawan-kawan yg sudi jengah blog ni walopon dah tahu mmg takder new entry terima kasih banyak-banyak..

cow dulu la.. bateri tak penuh lagi.. tunggu battery penuh baru boleh tulis citer .... skrg mmg betul-betul blank.. kerja banyak nak kena settle... 2 bulan tinggal bayangkan la... pastu pikir plak mana nak tinggalkan si kecik tu.... abang takper la leh antor taska.. adik tu kecik lagi.. risau lak ... paham jerla kat taska ni byk budak... takut lak jadi aper-aper yg tak diingini.. mintak jauh la..

ok la... cincau dulu...korje..korje.....

Friday, November 13, 2009

MY FUNNIEST BABY CONTEST

~ Sticky Mode..sila skroll down untuk entri terkini... ~

Tajuk : MY FUNNIEST BABY CONTEST


BerMula : 20 Oktober hingga 13 November 2009 (12.00 tengahari)
Berumur : 1 bulan hingga 3 tahun

Kategori A : baby gurl
Kategori B : baby boy

Hadiah :
- 1 Cloth Diaper Lunatots bagi setiap kategoriSponser dari Babyumishop
- 1 helai baju baby bagi setiap kategoriSponser dari IT @ RLiiT'S BoutiQe & beuty CentreHadiah

PiliHan unTuk Peserta Bertuah
- 1 Diaper StackerSponsor dari Moms&babyshop

Syarat Penyertaan:
- Jadi Follower Umidanish dan sponsor2 serta add Umidanish dalam bloglist anda -OK
- Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini - OK
- Membuat entri mengenai contest ini diblog anda - OK
- Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda dengan aksi Funny yang paling menarik hati para juri. Sila nyatakan nama si comel dan umurnya. Sila juga nyatakan apa yang terdapat di semua blog sponsor umidanish. - OK
- Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke Umidanish dan semua sponsor
(no link back will be disqualified) - OK

Sponser 1 : Babyumishop
(http://www.babyumishop.blogspot.com/)

Sponser 2 : IT@RLiiT's BeutiQue & Beuty Centre
(http://www.hidupharmoni.blogspot.com/)

Sponser 3 : Moms&babyshop
(http://www.momsandbabyshop.blogspot.com/)

- Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini. - OK

- Hanya satu sahaja pemenang bagi setiap kategori, jadi pastikan anda meletakkan satu gambar baby anda yang memiliki aksi lucu paling cutes. - OK
- Semua penyertaan akan diadili oleh parajuri yang akan dilantik oleh umidanish sendiri.Hadiah pilihan untuk peserta bertuah akan dicabut oleh baby danish sendiri..
Hadiah ini untuk selain pemenang kategori A dan B.
Selamat Bercontest..

To uMiDaniSh.. ni first time Hafiy join contest.. Ntah naper..rasa cam nak join jer..sooo godek-godek pic Hafiy jumpalah pic ni yg rasa cam sesuai kot utk contest ni.... harap-harap ader rejeki Si Hafiy...Pic ni diambil masa dia cirit birit.. kat klinik tu... sempat lagi dia bagi pose yang menarik.
Nama Saya : Muhammad Aisy Hafiy Bin Yazid
Umur Saya : 1 Thn 8 Bulan...
Aper yang menarik kat blog sponser kita:
Sponser 1 : Babyumishop (http://www.babyumishop.blogspot.com/)
Blog uMiDaniSh menjual pelbagai barangan spt CD, Tupperware, Set Herba Ibu bersalin & Bio AURA Filter. Skim Kutu CD pon ada..

Sponser 2 : IT@RLiiT's BeutiQue & Beuty Centre (http://www.hidupharmoni.blogspot.com/)
Menawarkan pakaian wanita dan kanak-kanak selain tu ader gak jual air mineral ECPI yg semestinya untuk kesihatan dan kecantikan ada dijual di blog ini.

Sponser 3 : Moms&babyshop (http://www.momsandbabyshop.blogspot.com/)
Menawarkan produk seperti cloth Diapers & Jus Matte 5
Done......

Saturday, October 31, 2009

SENYUMAN CERIA SI COMEL CONTEST!

STICKY MOOD....UTK N3 TERBARU SILA SCROLL BAWAH YERRR...

Buat julung2 kalinya, SMILEYKIDZ ingin menganjurkan
ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Hadiah yang ditawarkan adalah:
Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~

Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50
So apa tunggu lagi???

Sertai online contest ini sekarang. :)
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.
Cara2 penyertaan?
  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
  • AMARAN: no link back will be disqualified
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.
  • Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:

  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
  • Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
  • Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
  • Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
  • SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
  • SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
  • Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira

Contoh gambar senyuman ceria si comel adalah seperti banner contest ni.Ceria kan senyuman tu?Tapi sebab anak sendiri so automatik disqualified. ha ha ha. SO apa tunggu lagi??Jangan tunggu lama lama .. nanti lama lama.. langsung terlupa buat entri ....

INILAH SENYUMAN CERIA SI COMEL SAYA....

Nama : Muhammad Aisy Hafiy Bin Yazid
Umur: 1 Thn 8 Bulan

Inilah senyuman paling ceria sicomel saya. Pic ni dipilih kerana saya rasa pic ni istimewa sgt sebab pic nilah satu-satunya yang boleh menjadi pengubat rindu disaat saya terlalu merindui dia.. bila tgk pic ni terubat sket rindu saya kat dia...kerana buat masa ni Hafiy takder kat sini (dgn saya). Dia kat kampung bersama nenek , tok ayah dan cik su dia...insya allah seminggu lagi kami boleh jumpa.. dan saya boleh agak yang dia akan lebih ceria bila jumpa kami dan adik barunya.....ermmmm.tak sabar rasanya.... saya harap Hafiy boleh menang...Gud Luck untuk anak Ibu..

Wassalammmm....................

Wednesday, October 28, 2009

4 Nov 2009....

Buat masa ni masih larat berblogging.. siap masuk contest lagi. dah 2 contest aku join.. sumer pasal si comel la....

kalo ikutkan hari ni genap 40 minggu 2 hari kandungan aku.. mcm tak logik je... dah terlebih due.. sepatutnya duenya 25/10 hari tu.. ntah-ntah aku silap kira kot..

Kalau dalam masa 10 hari ni aku tak bersalin lagi... 4/11 aku kena masuk ward...
ermm.apelagi kena paksa la..org kata sakit wooo kalo kena paksa yer ker...

saper ader pengalaman kena paksa bersalin... camner proses dia... boleh kongsi tak...?

Tuesday, October 27, 2009

Hancock- Dior Sunglasses Kununnn....

Citer pasal spec mata ni buat aku tersengih-sengih senyum sensorang.

Camni citernya.. khamis lepas member Ajeed ader pi China atas urusan bisness...Dia pi dalam 4 hari jer... ahad lepas dia balik. Sampai jer umah member tu pun tepon la dia.. katanya dia dah selamat sampai malaysia..alhamdulillah...

Aku tanya Ajeed..

Aper ole2 yg dia beli kat awak....?
Dia beli spec mata....
Fuyooooo.... bergaya dgn spec mata la pasni..

Lepas tu Ajeed trus godek google.. cari pattern spec mata yg katanya member dia beli kat dia tu la....




Cantik.. trus dia teruja dgn spec mata tu...
Besoknya.. tak sabar lagi pi kerja jumpa member dia tu..

Malam tu................sajer aku nak tanya

Camner rupa spec mata tu...cantik tak?
Aper la Din tu.... spec mata naik motor tu dia beli.... yg besar tu... igt yg mcm dalam internet tu..bole pakai jalan-jalan tu....takperla tunggu saya ader motor besar leh la pakai....
hehe... tunggu awak beli Harley Davidson ntah bila... pakai buat WELDING jer,....


ni la ruper spec tuuuu . besar gedabak.. tertutup separuh muka aku...



Takper biar saya jer pakai... ok perrrrrrrrrrrrrrrrr?



Pstt : Hidung saper yg kembang smangkuk tuuuu?

Monday, October 19, 2009

Berita dari Kampung...

Boleh kata tetiap malam aku pastikan sebelum tido mesti kena cakap ngan Hafiy dulu..
Perkara yang wajib aku dengan dari mulut dia..

Dia baca ABC
Dia baca 123..
Dia buat bunyi kucing... (mi yoummmmm)
Dia buat bunyi tiger..( Aummmmmm)
Dia buat bunyi ayam...( Kok..kok..)

Lepas dengar sumer tu baru aku boleh tido dgn nyenyaknya..
Skrg lagi byk benda yang dia blajar..
Makan takyah cakap.. sampai pipi dah tumbuh telor...sumer dia bedal.. muruku yg masuk angin pun dia hantam... jambu kayu yg masam tu dia boleh habiskan 1 biji...
Kulit plak makin hangus... main jer kerjanya..
Dah pandai solat... siap angkat takbir.. baca doa lagi.. sujud,, rukuk.. sumer nenek dia yg ajar...



Semalam dia blajar 1 benda baru lagi.... basuh "berak" sendiri..
nenek dia perati dari jauh jer... lepas tu nenek dia basuh balik la..takkan nak biar gitu jer.. mana nak cuci.. tapi dari situ kita boleh tgk camner dia blajar nak basuh "berak"..

Setia Menantimu Sayang....

Hari ni usia kandungan aku 38 minggu 5 hari dan hari ni jgk masuk hari ke-6 aku cuti...maknannya cuti bersalin aku burn gitu sajer 6 hari.. tapi tak kisahlakan janji aku leh rehat sepuasnya.

Kalau Hafiy dulu usia 38 minggu 5 harila dia lahir.. yang ni tak tahu lagi bila..takperla... ibu tetap setia menunggumu sayang...lagipun ibu dah stanby sumer.. tinggal angkut bawak masuk keter je...
Baju, lampin, kain barut perut, stokin, sarung tangan sumer yg abg Hafiy punya.. baju pun ibu beli 2 helai jer.. tunggu lepas pantang nanti baru ibu tambah ok....



Yg paling istimewa...kain barut perut, lampin & bantal yg bakal sayang guna ni adalah yg pernah ibu guna dulu... soooo bayangkan dah 32 thn bnda ni tersimpan rapi....saper sangka sampai anak ibu pun boleh guna pakai benda yg sama.....
Harap-harap sehari dua lagi kita bleh jumpa la sayang.. ibu dah tak sabar nak jumpa ngan abg long....& semestinya tak sabar menanti kehadiran permata hati ke-2 ibu.....



Psttt: Lain sgt ruper Hafiy.. maklum la dekat 3 minggu dia takder depan mata...

Saturday, October 17, 2009

Ayooo Ammaaa Appppaaaaa...yilek Pociiiiii

Malam tadi tepat jam 12 malam.. selepas selasei sudah dam dam dum bunyi mercun dan percikan bunga api .....mesej henpon ku berbunyi..

Sape memalam buta nak mesej aku ni......

Mesej berbunyi....

HAPPY DIWALI....
MAY THIS FESTIVAL OF LIGHT'S BRINGS U HAPPINESS & JOYNESSS...

Ayoyoooo.. ini org mmg tak reti-reti tau... sebelum ni dah lapanploh kali dia call..tiap kali dia call aku cakap...

WRONG NUMBERRR....

itu pun tak paham ke.... nak aku guna bahasa urdu ker haper..kan aku cakap sepatah haram pun takder org paham........tak paham-paham betul la...

Wednesday, October 14, 2009

Dah Hilang Serinya..

Tajuk cam gerun jer... aper yg hilang serinya..?.. bukan pengantin tau.. tapi aquarium my hubby.. Ikan dah byk mati...yg tinggal pokok jer makin lebat..



Ikan gapi dulu byk sgt .....skrg sekor pun tak tinggal..kenal tak ikan gapi ni yg macam mana... ader gak tambah ikan baru tapi tak lawa la..



Neon tetra pun sama..tak hidup satu pun.. jenis ikan hiasan jer kot sebab tu dia tak tahan lama.



Ikan kecik ni 1 yg istimewanya tak perlu nak susah pasal makanan. Hari tu masa raya dekat 2 minggu cuti.. Hubby aku letak jer makanan yg macam ragi ni 2 bijik.. tahan sampai balik.. soooo...lepas ni kalo nak pi mana-mana takyah risau pasal nak bagi makan ikan lagi..



Tersangatlah ketandusan idea...;p

Tuesday, October 13, 2009

Ishh.. Takutnya..

Perasan tak... Gigi Hafiy ader taringla....hehe.. Hafiy jgn jadi Raja Bersiong dah....Gaya sengih tu dah lain macam ibu tgk... tapi sebab ader kopiah kat atas kepala tu... sejukkkkk skit hati ibu....

Monday, October 12, 2009

Macam-Macam Jadi Skrg nih...



Tak tahu nak kata sebab aper.. hukum alam ke.. peringatan Allah Taala ke.. ataupun hanya perubahan pada bentuk geografi bumi... ntah la.. tapi yg pasti ancaman ini sedikit sebanyak memberi signal pada kita supaya sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku. Kalo kita tgk negara sekitar kita sumer dah kena bencana.. Padang Indonesia dengan gempanya.. Vietnam dengan ributnya.. Filipina dgn banjir besarnya...Malaysia.. nauzubillah.. mintak jauh dari segala bencana..



Pastu plak dapat email dari member... lagi la buat aku risau.....
Bismillah Allahummasolli' alamuhammad wa'alaalimuhammad
Salamun 'alaikum

Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Coba lihat Al-Qurâan! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qurâan dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt.

Demikian ayat-ayat Allah Swt tersebut: 17.16 (QS. Al Israaâ ayat 16): Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.

17.58 (QS. Al Israaâ ayat 58): Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).
8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutny a serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya. Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firâaun dan pengikut-pengikutnya.

Ini tentu sangat menarik.
sumber; eramuslim iyyakanaqbudu waiyyakanasta' in ihdinassirotolmusta qim

Nak sahih lagi boleh refer kitab tafsir...

Friday, October 9, 2009

Syoknya....Tapi rindu

Dah seminggu Hafiy kat kampung... syok giler berdua-duaan ngan hubby.... balik kerja leh melending atas sofa... tapi rindula...... bila boleh balik kg ni... rindu sgt kat Hafiy.. tiap malam kena dgr suara dia .... disebalik kerinduannn... ader gak syoknya....


Mainan Hafiy takder sepah-sepah lagi.... elok jer tersusun rapi....


Kalo dia ader.... kasut pun dia bwk kat hall.... kira ok lagi la.... boleh kita ambik kasut tu balik tapi yg tak tahannya kalo..................
.
.
.
.
.
.
.

ABC ni disepah..dicabut-cabut..part ni ibu paling tak suka.. boleh megrin ibu tau... kencing manis toksah cakap la....

Tapi ibu sanggup buat sumer tu.. kemas balik apa yang Hafiy sepahkan.. asal Hafiy ader depan mata ibu.... sebab saat ni ibu betul-betul rindukan Hafiy.... (air mata dah meleleh ni)....
kalo boleh saat ni..ibu nak Hafiy dlm pelukkan ibu... kalo bukan dlm pelukan pun ibu teringin bancuh susu Hafiy.... atau mandikan Hafiy....

Ntah.. tetiba boleh ter 'emo' plak...

Thursday, October 8, 2009

Rambutan...

Teringin plak nak makan rambutan... masa gi check up semalam.. ader org jual rambutan..3 henggit skilo.. tapi tak masak sgt... tak beli la... kat pasar malam ader ker erkk..

Padahal musim buah hari tu 1bonet aku bawak dtg sini... adik aku 1 bonet.....tak puas-puas lagi makan erkkkk?... dush skali kat pipi... adoiiiiii....
Ada buah salak lagi...
Buah dokong pun ader...
Durian... toksah cakap...
Nenas pun ader..... tapi baby nenas la... manisnyaaaaaaaaaaaaaa.... walopon kecikkk
Pic ni dah lama kat hendphone.. baru hari ni kuar dlm blog.... nampak sgt aku rajin update blog ni kan?

Pasal Kancil Haritu

Saper yang pernah baca blog ni mungkin igt lagi pasal aku cari keter kancil untuk ayah aku hari tu... Sebelum puasa seminggu adik aku bawak keter tu balik. Nasib baik jumpa yg ok.. ambik masa jugakla nak cari yg ok... alhamdulillah..sumer dah settle.. selagi tak settle...selagi tu la aku tgk Ajeed tak duduk diam...





Asalnya dapat RM5300.... tahun 199 puluh barapa ntah... plate WEP xxxx .. lama gak kan?.. kenala dgn regenya..tapi setelah di make up, repair..tukar gearbox dari manual ke auto.. cat sumer baru.. mahal plak tu cat tu.. siap ader lip lap berlian lagi hehe.... jadinya total habis RM8700..tu termasuk tukar nama.. renew road tax insuranse skali...dah jadi mcm keter baru plak...bawak pun sedap jer

Balik raya hari tu Ajeed try bawak... sedap plak... siap pesan ngan adik aku lagi. pagi-pagi sebelum jalan mesti check air... balik hari tu Ajeed pun ajarla adik aku macam mana check minyak hitam... pastu Ajeed tanya :


Ajeed : Adik check kotak air mana?...
Adik: Ni.. (sambil tunjuk tangki air untuk wiper.)

soooo selama ni pagi-pagi dia check air untuk wiper.... hehe....bijak sungguh adikku...
bila check meter.. dah 3000km jalan.. punyala jauh perjalanan diorang kat kampung tu...
Senang hati ku.. kalo ader hal malam buta.. takderla sibuk nak nyusahkan org...

Wednesday, October 7, 2009

Lontong Hubbyku

Hari jumaat lepas... teringin sgt nak makan lontong yang along a.k.a akak Ajeed yg sulung buat... serius aku cakap sebelim ni mana aku suka ngan lontong ni.. buat pun tak penah.....terus call Ajeed cakap teringin nak makan lontong yg macam buat masa pagi raya hari tu.... Ajeed kata.. takperla.. nanti beli barang..balik kerja dia buat..



Balik jer kerja..singgahkedai runcit sat.. beli sumer bahan... malam tu sementara tunggu Ajeed balik aku prepare siap-siap.potong sayur. goreng tauhu n tempe... balik jer kerja ketua chef terus masak dapur... nasi himpit aku rebus siap-siap..sebab nak tunggu sejuk ambik masa gak kan... 1 pek jer.. tu pun tak habis...
alhamdulillah... siap meratah lagi...

Tuesday, October 6, 2009

Rindunya Kat Ustaz AH

Apa yang pasti bukan Ustaz Akhill Hayy tapi Ustaz Aisy Hafiy...skali tgk mcm popuan pun ader si Hafiy ni.. ader gak org yg tgk pic dia tanya popuan ker lelaki... hari tu pakcik kat sebelah umah siap panggil Hafiy kakak lagi....kakakkkk....?... abg la.....

Babahnya punya kopiah.. dia yang pakai...
Wajah Kesayangan Hamba...

Thursday, October 1, 2009

Jom Kira Duit Raya....

Part ni ibu yg paling suker.. nampak sgt ibunya mata duetan kan...

Raya dah sudah.. kira duit raya la plak.. Untung kan jadi budak kecik jaman sekarang mesti dapat byk duit raya. Kalo nak banding ngan kita dulu kala.. jauh beza.. yer la dulu camne.. kat kg biasala.. 20 sen tu kira dah banyak.. paling banyak pun diorang bagi 50 sen... suker ya amat la tu kalo dpt 5 posen.. bila dikira sumer duit raya yg dapat.. total RM10 ringgit... uiii...byk tu.... siap pegi kedai runcit beli jajan lagi ..pastu air gas.. gitu la beraya zaman dulu-dulu.

Tapi budak skrg jauh bezanya.. skrg mana ader dapat 50 sen.. 20sen jauh skali.. paling koman pun dpt 1 henggit.. tu pun kalo dpt sehinggit... mukanya tak hepy jer...

allaaa singgit jer... siap sound depan2 lagi...

Tahun ni bukan Hafiy jer dapat duit raya....babah Hafiy pun dapat tau... ibunya jer yg takder org nak kasi...
ermmmm.. siapa lah kite kan.... (sambil cebik mulut).....

Jom kira duit raya Hafiy....




not 50 ader 5 keping..
not 10 ader 2 keping...
not 5 ader 3 keping...
not 1 ader 26 keping...


soooo... pandai-pandaila total sendiri....
ho..ho.. pakcik kayoooooo....


Terima kasih kak Roza.... nanti ibu simpan dalam SSPN yer... (tetiba teringat iklan SSPN).....

Tuesday, September 29, 2009

Raya Punya Citer (Part 4)

Raya Ke2 lepas weolls balik dari umah abang ipar trus pecut ke Kelana Jaya. Hafiy nak beraya umah "Aunty Ira"..hehe..Aunty... jgn marah yer..
Masa weolls dah sampai kat area umah dia..dia takder kat umah. So...lepak la kejap kat depat LRT Kelana Jaya. Salah weolls jugak..tau nak dtg sana tak bagitau awal-awal.. inilah padahnya




Hafiy bukan main Hepy lain... kejap lari sana sini.. nasib baik laki dia takder.. kalo ader....tak tahu la...ya la... paham-paham jerla umah org yg takder anak..steady jer... tak pasal-pasal Aunty Ira kena kemas umah... sory yer..



Balik jer dari sini weolls singgah Jusco Bukit Raja.. beli Baju raya Ajeed & kasut raya Ben10 Hafiy.. kesian kan raya ke2 baru nak pakai baju & kasut baru....




Perasan tak kasut biru tu....kasut raya Hafiy tu.. opss bukan kasut...sandal... igt tak nak beli tapi bila cuba pakai kasut dia yg lama tu dah tak muat kaki.. sebelum raya tak pernah nak cuba..dah raya baru sedar kasut dah tak muat... hehe..Hafiy dah makin besorrrr......