Kenali Cikanie

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Ibu pada 3 Hulubalang :)

Wednesday, December 10, 2008

Aquarium lagik..

Dah kata dahhhh..kalo dia suker satu² benda tu..gerenti..dia akan gila habis². Hari tu anie ader entry pasal dia bela anak ikan kan..sebenarnya aquarium hari tu dia jumpa kat area workshop dia.... bendar tu elok lagi..ape lagi ambik la...bawak balik then basuh bersih²..cantik gak..... tut..tup ..tup..selang beberapa minggu ader plak sekor mamat dtg ngaku aquarium tu dia punya... hehehe.cinabeng btol la... (hari tu tak nak cakap...dah elok² taruk ikan sumer...ader plak yang nak ngaku....) takperla..my hubby pun plan nak bagi la kat dia balik.yerla hak org..kena bagila....nampak sgt la tak mampu nak beli baru kan......rupanya dalam diam² my huby gi survey aquarium baru....

korang nak tahu harga dia..bagi anie dah cukup mahal tu.. kalu beli hanset dapat sebijik...walaupun tak canggih manggih... rege dia 1 set ni + kabinet rm 480... tapi tauke kedai tu kasik rm380... sebab aper tau....?... sebab ader kesan terkopak sket...tapi my huby tetap ambik gak..sebab dia bagi murah....walaupun dah terkopak...Pastu filter dia plak rm100..plus² sumer rm 480 ...tapi dia diskaun lagi jadi rm430 jew.....tak ke membazir tu...(hehe bagiku dah kira membazir la nie...)..tapi dah minat dia & duit dia yg kuar tak kisah la... katanya


Anie: Buat aper la ..membazir beli menda² gini ni..beli benda lain kan bagus.....
my huby: kan saya minat lain awak plak yg bising ..baik saya minat ikan.. kalo stress² boleh tenonggg lama² ikan ni..segar sket mata nie...
Anie: Amboi ... ader hati nak minat lain.....


Kalola dia minat minah lain...bahaya plak kang.....cenchang 14 nantiiiiiii.........
skang ni aquarium baru dalam proses penbikinan..mula² taruk pasir dulu... pastu kasi clear sket air...guna filter yg datang dari pakej aquarium tu la...then pasni my huby plan nak taruk baja plak kat pasir tu..nak kasik rumput/pokok tumbuh ngan subooorrr.... pastu baru taruk batu² besar & tanam pokok...taruk kayu-kayan sket..then taruk la ikan... plan yang ni my huby nak taruk ikan mas... mesti cantik kan....



Kalo nak compare yg lama dgn yg baru... yg baru tu lagi besar la....cantik lagi takyah nak taruk atas kabinet tv lagi...
Pastu.... katanya lagi..kalo nak kasi pokok tu tumbuh subur kena pakai CO² plak....dah plan nak beli gas CO² plak.. duit lagik...melayang gak la dlm rm150 tu... agaknya malas nak dgr kite memekak kot....maka tercipta alat CO² buatan sendiri.. dgn sedikit idea yang diciplak kat you tube di internet...siap la...CO² ciptaan my huby...(dia dah pasang kat aquarium lama untuk kajian)..korang nak tahu aper bahan yang digunakan....antaranya botol air kosong, tiup getah, yis & gula..dlm internet tu kata CO²

dalam botol putih tula yis & gula... yg tabung ijo to filter air
ciptaan sdiri ni boleh tahan 14 hari.. kalo dihitung² dah nak capai 14 hari la... kira succes jugakla ciptaan my hubby ni....(kreatif gak laki aku ni...)..



perasan tak buih yang kuar dari tiub hijo..tu la CO2
ape² pun nak tahu succes ke tak.... kitaa tgk sejauh mana CO² tu boleh bertahan untuk aquarium baru nanti

No comments: